"Älä palkitse huonoa käytöstä" – 3 tärkeää kasvatusohjetta tämän päivän vanhemmille

Lapsi tarvitsee rajoja ja rakkautta, mutta voiko rajoja asettaa liikaa?

Jokainen tietää, ettei vanhemmuus ole aina helppoa. Milloin lapsen kannattaa saada rangaistus virheistään tai milloin sitä tekee liikaa? Missä oikein menee raja?

Amerikkalaisen bestsellerin Nanny Diariesin kirjoittanut Nicola Kraus jakoi kolme ohjettaan kurinpitämisestä Smart Parenting -lehden haastattelussa.

1. Rajat auttavat lasta kasvamaan aikuiseksi

Rangaistukset eivät vahingoita lasta tai palkitsemiset tee hänestä onnellista – kumpiakin nimittäin tarvitaan. Lapselle on hyvä tehdä selväksi, miksi hänelle asetetaan tiukoilta tuntuvia rajoja. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, että jotkin rajoitukset ovat hänen omaksi parhaakseen.

2. Älä palkitse huonoa käytöstä

Lapsi oppii kyllä, mikä käytös johtaa palkitsemiseen ja mikä ei. Jos lapsi esimerkiksi saa tahtonsa läpi kerran raivotessaan ruokakaupan lattialla, hän tulee todennäköisesti kokeilemaan samaa taktiikkaa uudestaankin.

3. Luovuus kukkii rajojen sisällä

Kun rajat on asetettu, täytyy lapsen myös antaa olla vain lapsi. Rajat eivät rajoita lapsen tekemisiä, hauskuutta ja luovuutta, vaan päinvastoin asettavat hyvät lähtökohdat luovuuden kukkimiselle. Lapset todellisuudessa kaipaavat rajoja ja saattavat jatkaa raivokohtauksiaan tarkoituksella, jotta aikuinen huomaisi hänet ja sanoisi hänelle ”ei”.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja