Älä ota Thaimaan-lomalla kaverikuvaa YouTubesta tutun nappisilmän kanssa – söpöllä puoliapinalla on hengenvaarallinen salaisuus

Hidasloreista tuli tahtomattaan YouTube-tähtiä, kun niiden pelokkaat ja epätoivoiset reaktiot tulkittiin söpöiksi.

Hidaslori vaikuttaa olevan nimeään myöten yksi eläinmaailman kiistattomista söpöläisistä. Pyöreitä, tumman ruskeita nappisilmiä, tuuheaa turkkia ja syliin mahtuvaa kokonaisuutta voi olla vaikea vastustaa. Kaiken lisäksi puissa kiipeilevä puoliapina valokuvataan yleensä hellyttävästi puissa roikkumassa.

Hidaslorilla on kuitenkin salaisuus. Se on nimittäin yksi harvoista myrkyllisistä nisäkkäistä.

Thaimaan, Indonesian ja Malesian metsissä asustavan hidaslorin myrkky erittyy puremien kautta. Puremat aiheuttavat kivuliasta turvotusta. Hidaslori onkin luokiteltu ainoaksi myrkylliseksi kädelliseksi nisäkkääksi.

Hidaslorin kantama myrkky ei aiheuta uhrissaan myrkytyssairautta, vaan allergisen reaktion, joka voi johtaa äkilliseen ja hengenvaaralliseen anafylaksiaan. Hidaslorien puremien tiedetään aiheuttaneen ihmisissä halvaantumisia ja muita pysyviä vammoja.

Myös yhden ihmisen kuoleman epäillään johtuneen hidaslorin puremasta.

Aasialaisissa kansantaruissa hidasloria on pidetty myrkyllisenä eläimenä satojen vuosien ajan. Länsimainen tiede oli toista mieltä aina 1990-luvulle saakka, jolloin hidaslorin myrkyllisyys todettiin myös tieteellisesti.

Söpöys on riippakivi

Hidasloreista on tullut pyytämättään YouTube-tähtiä ja niitä otetaan usein laittomasti lemmikeiksi. Laiton lemmikkikauppa on National Geographicin mukaan yksi tärkeimmistä syistä sille, että hidaslori on nykyään uhanalainen eläin.

Ennen lemmikiksi päätymistään hidaslorien hampaat katkotaan tai vedetään irti. Tämä on hidasloreille hyvin vaarallista, sillä se voi aiheuttaa erilaisia tartuntoja ja jopa kuoleman.

Hidaslorien kutitusvideot ovat keränneet YouTubessa miljoonia katselukertoja. Eräässä videossa hidaslori tarraa kiinni sateenvarjolla koristeltuun cocktailtikkuun, eikä päästä irti. Liki seitsemää miljoonaa katselukertaa varjostaa se, että hidaslorien käyttäytyminen videoilla tulkitaan usein väärin.

– Sateenvarjoihin tai haarukoihin tarttuvat hidaslorit vain epätoivoisesti pitävät jostain kiinni. Nämä eläimet ovat kehittyneet elämään puissa ja pitämään jatkuvasti kiinni oksista. Vain harvat hidasloreja lemmikeiksi ottavat tarjoavat niille riittävästi kiipeilymahdollisuuksia, Oxford Brookes yliopiston professori Anna Nekaris kertoo kotisivullaan.

Ihmisen kutittaessa hidasloria, nostaa se sympaattisen oloisesti kädet pystyyn. Tämä johtuu siitä, että hidaslori pyrkii olemaan passiivinen, sillä tilanne on hidaslorille stressaava ja uhkaava.

Suomessakin asuu myrkyllinen nisäkäs

Myrkylliset nisäkkäät ovat nykypäivänä harvinainen ilmestys. Syyksi on esitetty nykynisäkkäiden hampaita ja kynsiä, jotka ovat kehittyneet tehokkaiksi tappovälineiksi. Paraskin myrkky kun vaatii aikaa vaikuttaakseen.

Vesipäästäinen on ainoa myrkyllinen nisäkäs, jonka voi tavata myös Suomessa luonnonoloissa. Puroissa ja joissa viihtyvän vesipäästäisen myrkyn väitetään tappavan sammakon muutamissa minuuteissa. Vesipäästäisen myrkky ei ole ihmiselle vaarallista, jollei satu olemaan juuri kyseiselle myrkylle allerginen.

Pelottavimman niminen myrkyllinen nisäkäs on isoverenimijä, joka myös vampyyrina tunnetaan. Harmaanruskea lepakko asuu Väli- ja Etelä-Amerikassa.

Muita myrkyllisiä nisäkkäitä löytyy almikeista ja päästäisistä. Suomessakin esiintyvää kontiaista eli vanhalta nimeltään maamyyrää pidettiin pitkään myrkyllisenä, mutta teoria on sittemmin hylätty. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja