Älä ole liian huoleton matkailija! Kyberuhat vaanivat myös lomalla – muista ainakin nämä 6 asiaa

1:20

Tietoturvarikokset ja identiteettivarkaudet lisääntyvät ulkomailla lomaillessa jatkuvasti, mutta matkailijoina suomalaiset ovat varsin huolettomia. Konsultointiin erikoistunut Deloitte jakaa kuusi vinkkiä, joiden avulla lomallakin voi välttyä kyberuhilta.

VIDEO: Tästä syystä tietoturva-asiantuntija ei ole Facebookissa.

Kesä ja lomakausi ovat aikaa, jolloin tietoturvarikolliset ovat hereillä. Viestintävirasto on muun muassa muistuttanut vahvojen salasanojen tärkeydestä sekä sähköpostilla liikkuvista laskutushuijauksista.

Deloitte muistuttaa myös olemaan tarkkana ulkomailla lomaillessa, jotta tietoturvarikoksilta ja identiteettivarkauksilta voi välttyä.

Yrityksen keväällä 2018 tekemästä kyberturvallisuuskyselystä selviää, että suomalaisilla on parannettavaa omassa tietoturvakäyttäytymisessään lomalla.

Esimerkiksi 73 prosenttia kertoo käyttäneensä julkista langatonta verkkoa viimeisen vuoden aikana julkisella paikalla, mutta suojausasetukset on tarkistanut vain joka viides.

– Lomalla pidetään hauskaa eikä murehdita ikäviä asioita, joten monet matkustajat unohtavat tietoturvan. Turisti on lomaillessaan yhtä alttiina tietoturvarikollisuudelle kuin muullekin rikollisuudelle, muistuttaa Deloitten riskienhallinnan partneri Antti Herrala.

Herrala antaa kuusi vinkkiä, joilla potentiaaliset riskit voi yrittää välttää.

1. Älä luovu passistasi

Vältä antamasta ulkomailla passia säilytettäväksi hotelleille tai vuokraamoille. Hotelleilla on oikeus pyytää passi tarkistettavaksi tai ottaa siitä valokopio, mutta esitä kysymyksiä turvallisuudesta.

2. Älä päästä luottokorttia silmistäsi

Muista tietojen suojaaminen maksaessasi pankki- tai luottokortilla ulkomailla. Pidä kortti aina silmissäsi äläkä koskaan luovuta maksukorttia henkilökunnalle takahuoneeseen. Muista kuolettaa varastettu luottokortti myös siinä tapauksessa, että saat sen tavalla tai toisella takaisin.

3. Älä käytä julkisia latauspisteitä

Päivitä mobiililaitteesi kotona ennen matkalle lähtöä, jotta suojaukset ovat viimeisimmät saatavilla olevat. Älä lataa mobiililaitettasi yleisissä latauspisteissä, sillä jos virtalähde tai laturi on hakkeroitu, voi kaikki tietosi vaarantua.

4. Käytä vain suojattua WiFiä

Sammuta matkapuhelimen automaattinen kirjautuminen WiFi-verkkoihin varmistaaksesi, ettei puhelin yhdisty Wi-Fi-verkkoon tietämättäsi. Muista myös katkaista sähköpostien automaattinen synkronointi ja muut luottamukselliset tiedostopäivitykset.

5. Julkaise kuvat somessa vasta kotona

Älä julkaise lomakuvia sosiaalisessa mediassa ennen kuin olet palannut kotiin. On luonnollisesti mukavaa jakaa lomamuistot tuoreeltaan, mutta viattomalta tuntuva kuva ja siihen yhdistetyt sijaintitiedot saattavat olla kylään kutsu murtovarkaalle.

6. Pidä tilitietoja silmällä

Tarkista pankkitilisi heti lomalta palattuasi. Pankkitilisi on rikollisen käytettävissä, kunnes olet ilmoittanut väärinkäytöksestä pankille.

Lähde: Deloitte

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja