Älä mokaa! Tippaa näin maailmalla

Travel+Leisure-lehden keräämä opas kertoo, kuinka paljon tippiä lomakohteessa kannattaa jättää.

Pohjois-Amerikka

Ravintoloissa tipin määräksi suositellaan noin 17–20 prosenttia loppusummasta. Jäljille pääsee, kun tuplaa laskussa eritellyn veron (reilut 8 prosenttia) ja pyöristää siitä palvelun tason mukaan ylös- tai alaspäin.

Baareissa tippiä jätetään yleensä 10–15 prosenttia. Jos tilaat juomasi baaritiskillä, jätä tippiä dollari kaljaa ja kaksi dollaria drinkkiä kohden. Voit laittaa tippirahan eteesi tiskille baarimikon puoleiselle reunalle. Jotkut baarimikot poimivat koko tippaamasi dollarikasan vasta, kun poistut.

Kanada

Tippi on yleensä ravintoloissa noin 15 prosenttia, mutta voi nousta palvelun tason mukaan jopa 20 prosenttiin.

Väli- ja Etelä-Amerikka

Esimerkiksi Argentiinassa, Chilessä ja Uruguayssa kannattaa jättää tippiä 10–15 prosenttia. Näissä maissa sekä Perussa laskussa saattaa olla jopa huippuhotelleissa myös kahdesta neljään dollarin suuruinen lisämaksu ruokailuvälineistä.

Costa Ricassa, Brasiliassa ja Perussa 10 prosentin palvelumaksu on lisätty laskuun, mutta tarjoilijalle voi jättää vielä muutaman kolikon kiitokseksi erityisen hyvästä palvelusta.

Baareissa tippiä jätetään vain, jos ne tarjoilevat myös ruokaa. Pelkkien drinkkien tilaamisesta ei tarvitse jättää tippiä.

Meksiko ja Karibian alue

Rennoissa paikoissa, kuten taco-kojuissa ja rantaravintoloissa, tippiä ei anneta ollenkaan. Muutoin summa on 15 prosenttia laskusta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, etenkin hienoissa hotelleissa, että tippiä ei ole jo sisällytetty laskuun.

Baareissa tippiä voi jättää dollarin per drinkki hienoimmissa paikoissa ja rennommissa vähemmän.

Euroopan maat

Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa laskuun on yleensä sisällytetty palvelumaksu, mutta sen lisäksi voi jättää viiden prosentin tipin. Muuten noin 10 prosenttia on hyvä määrä. Itä-Euroopassa tippi suositellaan jätettäväksi käteisenä, vaikka maksaisit laskun luottokortilla.

Saksassa rahan jättämistä pöydälle pidetään hyvin epäkohteliaana, joten se kannattaa antaa suoraan tarjoilijan käteen. Baareissa tippiä ei tarvitse jättää, mutta summan voi pyöristää seuraavaan tasaan euroon tai jättää baarimikolle muutaman kolikon.

Aasian maat

Thaimaassa, Kiinassa ja Singaporessa tippiä ei odoteta. Joskin joidenkin hotellien ravintoloissa 10 prosentin palvelumaksu on lisätty laskuun. Hongkongissa voit jättää valinnaisen viiden prosentin tipin palvelumaksun (10 prosenttia) lisäksi, mutta sielläkään tippiä ei makseta pienissä nuudelikioskeissa. Intiassa laskuun kuuluvan maksun pitäisi riittää.

Vapaaehtoinen tippaaminen on alkanut vähitellen tulla hyväksytyksi Kiinassa. Jos sen sijaan jätät Japanissa rahaa pöydälle, tarjoilija voi juosta perääsi niitä palauttamaan. Japania ja Kiinaa lukuun ottamatta Aasiassa voi baareissa jättää tippiä noin 10 prosenttia.

Uusi-Seelanti, Australia ja Tyynenmeren alue

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa voi tipata viidestä kymmeneen prosentilla, mutta vain jos olet erityisen tyytyväinen palveluun. Ranskan Polynesiassa 10 prosentin palvelumaksu sisältyy laskuun. Fijissä tippejä ei odoteta. Myöskään baareissa tippaaminen ei ole näissä maissa pakollista.

Afrikka ja Lähi-itä

Koko seudulla: Arabiemiraateista Marokkoon, Israeliin ja Etelä-Afrikkaan, 10 prosenttia on tippaamisessa hyvä muistisääntö. Toisinaan palvelumaksu voi jo kuulua laskuun. Baareissa pärjää samalla määrällä, paitsi joissakin Etelä-Amerikan maissa tippi voi olla vain kahden ja viiden prosentin väliltä.

Poikkeukset:

Risteilyalukset

Tippaamiskulttuuri saattaa vaihdella varustamojen mukaan, mutta yleensä matkustajilta laskutetaan automaattisesta tietty maksu per päivä "tippirahaa". Se jaetaan suoraan henkilökunnalle. Baareissa 15 prosentin tippi voidaan lisätä suoraan laskuun.

All Inclusive -hotellit

Nimensä mukaisesti loman kaikki maksut, kuten ruokailut ja juomat, on sisällytetty matkan hintaan. Näin ollen myös tipit kuuluvat samaan, ja erikseen tippaaminen on erittäin harvinaista − joissakin paikoissa jopa täysin kiellettyä.

Hotellihuoneessa syöminen

Yhdysvalloissa monet hotellit lisäävät huonepalvelulaskuunsa 18 prosentin palvelumaksun. Tarjoilijan tippaaminen ei siis ole välttämätöntä, mutta halutessasi voit kiittää häntä viiden prosentin arvosta laskun loppusummasta.

Juttu on julkaistu aikaisemmin lokakuussa 2010.

Kuva: Colourbox.com

Lähde: Travel+Leisure

Lue myös:

    Uusimmat