Älä matkusta näihin maihin! Ulkoministeriön matkustussuositukset kertovat kohdemaan turvallisuudesta

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteet ja -suositukset kertovat matkaajalle matkustusmaiden turvallisuudesta. Suurimpaan osaan turistikohteista ja Euroopan maista on turvallista matkustaa.

Ulkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita, joiden kautta suomalaisille annetaan suosituksia matkustusmaiden turvallisuudesta. Viiden luokan järjestelmässä ylimpänä, eli vaarallisimpana, on tällä hetkellä vain muutama maa, kertoo ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

– Meillä on nyt neljä maata korkeimmalla tasolla, jossa suositus on, että poistukaa välittömästi. Ne ovat käytännössä sotatilamaita: Syyria, Jemen, Somalia ja Libya.

Pahimmassakaan tilanteessa ulkoministeriö ei siis pysty antamaan täydellistä matkustuskieltoa, eikä estämään ketään suomalaista matkustamasta mahdollisesti vaaralliseen kohteeseen.

Luokituslistat muuttuvat paljon

Eri luokitusten listat elävät hyvinkin paljon ja esimerkiksi Syyria ei ollut vaarallisten matkustusmaiden listalla vielä 10 vuotta sitten. Perusturvalliset maat taas pysyvät pitkälti samoina vuodesta toiseen: Euroopan valtiot, Pohjois-Amerikan alue ja Australia ovat turvallisia maita esimerkiksi lomailuun.

– Sitten on varovaisuus tarpeen -kategoria, ja siinä on Intia, Brasilia, suurin osa Afrikkaa. Suurin osa valtioista on ykkös- tai kakkoskategorioissa, Turunen kertoo.

Erilliset matkustussuositukset alkavat vasta kolmannesta luokasta eteenpäin. Tarpeetonta matkustamista, tarkoittaen lähinnä turistimatkoja, suositellaan välttämään esimerkiksi Pakistaniin, Venezuelaan ja Kongoon.

– Neljäs kategoria on, että ei suositella mitään matkustamista. Siinä on Afganistan, Irak ja osia joistain muista maista, esimerkiksi Ukrainasta.

Vahvistamattomista terroriuhista ei varoiteta

Vaikka Euroopan maat luokitellaankin turvallisiksi matkustusmaiksi, voi suurkaupunkeihin kohdistua toisinaan terrori-iskujen uhka. Turunen mukaan ulkoministeriö ei kuitenkaan lähde varoittelemaan matkaajia mahdollisista, varmistamattomista uhista muuten turvallisissa ympäristöissä.

– Ylipäänsäkin tämä terrorismin uhkan arviointi on oma taiteenlajinsa. Helposti siinä mennään myös toiseen ääripäähän, että varoitellaan kaikesta: laitetaan matkustussuositus, että älkää matkustako mihinkään, missä päin tahansa maailmaa voi tulla terrori-isku.

– Me tällaisessa suomalaisessa viranomaiskulttuurissa lähdemme siitä, että sitten varoitetaan, jos on jotain akuuttia tiedossa.

Mahdollisen terrori- tai pommi-iskun uhan tullessa ulkoministeriö tiedottaa turvallisuusasioista alueella oleville suomalaisille, jotka ovat tehneet ulkoministeriölle matkustusilmoituksen.

– Matkustustiedote on yleinen kaikille suunnattu, ja sen jälkeen sitä voidaan täydentää näillä matkustusilmoituksen tehneille suomalaisille lähetettävällä ilmoituksella. Esimerkiksi Tunisiassa ennen terrori-iskuja oli sellainen tilanne, missä lähetettiin tätä kautta varoitus siellä oleville suomalaisille, jotka meillä olivat tiedossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja