Älä itkien työtäs tee!

Kohta on kesälomat pidetty ja väistämätön paluu töihin on edessä. Kesälomalta kerätyn tarmon voi käyttää vaikkapa oman toimiston sisustuksen uudistamiseen. Samalla on myös hyvä pohtia työmukavuuden lisäämistä.

Mikäli teet päätetyötä kotona tai omassa toimistossa, joudut yleensä itse suunnittelemaan työpisteesi sisustuksen. Tämä on joillekin pakollinen paha, toisille suurempi innostus, mutta kaikkien olisi hyvä pohtia työmukavuuden perusasiat kuntoon. Työpistettä sisustaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valaistukseen, äänieristykseen, työvälineisiin, arkistointitilaan, tuoleihin ja pöytiin.

Työpisteen kalusteissa ergonomia on tärkeämpää kuin silmää hivelevä muotoilu. Epäergonominen työpiste vaikuttaa pitkällä aikavälillä oman hyvinvoinnin heikkenemiseen. Ongelmia saattaa tulla silmiin, niskaan, ranteisiin, selkään, sekä kyynär- ja olkapäihin. Ergonomian takia ei aina onneksi tarvitse luopua kauniista muotoilusta, mistä todistaa esimerkiksi Allsopin geelirannetuella varustettu tyylitelty hiirimatto.

Valoa työpäivään

Työpiste kannattaa sijoittaa rauhalliseen, mahdollisimman hiljaiseen paikkaan, jossa on riittävästi valoa ja mielellään myös ikkuna. Ikkunasta katsellessa mieli saa tauon työstä ja silmätkin rentoutuvat. Päivänvalo myös parantaa viihtyvyyttä, kunhan se vain ei osu suoraan tietokoneen näyttöön. Välillä heijastuksilta ei voi välttyä, silloin kannattaa suojata näyttöruutu Allsopin Anti-Glare heijastuspinnalla.

Työtilan valaistuksen pitää olla kirkas, mutta valon tulisi kuitenkin olla epäsuoraa, hajotettua valoa. Kirkkaat kohdevalot luovat epäharmonisen tilan, jossa silmä helposti väsyy. Pöytävalo on silti lähes pakollinen väline, onneksi Artekin tyylikkään vanhanaikainen lamppu tekee kohdevalostakin pehmeähköä.

Ergonomista tekniikkaa

Ohjelmat ja laitteet tulevat helppokäyttöisemmiksi ja uudet tekniikat, kuten litteät LCD-näytöt lisäävät työergonomiaa: ne eivät rasita silmiä läheskään niin paljon kuin vanhat kuvaputkinäytöt. Kuvassa esitelty HP:n Compaq Ultraslim Desktop-tietokonepaketti on kompakti, tyylikkään näköinen moderni kokonaisuus, joka toimii hyvin myös sisustuselementtinä.

Tietokoneen näyttö on tärkein yksittäinen hankinta, eikä sen kanssa kannata kitsastella. Itse konetta valitessaan kannattaa kiinnittää huomiota sen käyntiäänenvoimakkuuteen, sillä nykypäivän tehotietokoneet vaativat tehotuuletusta. Hiiri ja näppäimistö valitaan oman näppituntuman perusteella, laatuun on kuitenkin myös hyvä panostaa. HP:n langattomasta ja tyylikkään mustasta näppäimistöstä ei pinttyvä lika näy.

Varmuuskopioita ja muita tallenteita kertyy pienessäkin toimistossa nopeasti suuria määriä ja niiden arkistointi on käytännössä pakko hoitaa hyvin. Allsopin 64 CD:n koteloita on saatavissa metallisina, nahkaisina ja kankaasta tehtyinä. Ne ovat klassisen tyylikkäitä ja käteviä selata. Rahaakin säästyy kun ei tarvitse hankkia kannellisia CD-R levyjä.

Työpuhtia kalusteista

Suurin yksittäinen tekijä työmukavuuden kannalta on työtuoli. Oleellisia ominaisuuksia työtuolissa ovat rullat, käsinojat ja niskatuki. Lisäksi sekä korkeutta että selkänojaa pitää pystyä säätämään itselle sopiviksi. Isku Interiorin toimistokäyttöön suunniteltu Ergositter on huippulaadukas tuoli, jossa on yllämainittujen ominaisuuksien lisäksi muun muassa erityinen Ergositter-säätö, jolla selkärankaa voi halutessaan lepuuttaa ja venyttää.

Monille kelpaa yksinkertaisempi, helpommin hankittava työtuoli omaan kotitoimistoon. Ikean Novell-tuoleja saa eri kuoseilla ja myös käsinojien kera. Yhteistä niille on miellyttävän pehmeä istuinosa, säädettävä korkeus ja kallistuskulma.

Kaikista oleellisin sisustuselementti on kunnollinen työpöytä. Työpöydäksi kannattaa valita jokin päätetyötä varten suunniteltu ergonominen kokonaisuus. Usein tämä tarkoittaa melko kallistakin sijoitusta ammattilaispöytään – sijoitus kuitenkin kannattaa kun ajattelee omaa työviihtyvyyttään. Kuvassa Isku Interiorin Matrix I -pöytä, jonka voi käytännössä itse rakentaa tarjolla olevista elementeistä.

Ominaisuuksia ja lisäosia pöytiin löytyy vaikka millä mitalla, aina taustavalosuojasta arkistohyllyihin ja upotetuista näyttölevyistä vedettäviin näppäimistötasoihin. Oma työpiste varustetaan tietysti omien tarpeiden mukaisesti, huomiota kannattaa aina kuitenkin kiinnittää riittävään pinta-alaan, omaan ulottuvuuteen sekä tietokoneen sijoitteluun. Vannoutuneimmat ergonomian ystävät hankkivat sähkökäyttöisen, nostettavan työpöydän, jossa voi työskennellä myös seisoen – kuvassa Isku Interiorin uutuus: Matrix Ergo EL.

Teksti: Sampo Jalasto / Mediafocus

Kuvat: Allsop, Artek, Hewlett & Packard, Ikea ja Isku Interior Oy

Lue myös:

    Uusimmat