IL: Tanskassa raiskauksesta tuomittu ja karkotuspäätöksen saanut mies pääsi Suomeen hakemaan turvapaikkaa – miten tämä on mahdollista?

Kuinka Tanskassa raiskauksesta tuomittu ja karkotuspäätöksen saanut mies pääsi turvapaikanhakijana Suomeen? Iltalehti kertoo, että samaa miestä epäillään nyt kahdesta raiskauksesta Tampereella.

Turvapaikkapolitiikan kipupisteet 9:04
Mitkä ovat Suomen turvapaikkapolitiikan ongelmat? Katso video!

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi 27-vuotiaan irakilaismiehen todennäköisin syin epäiltynä kahdesta raiskauksesta, jotka ovat tapahtuneet Tampereella.

Mies on tuomittu myös Tanskassa vastaavasta teosta: hänen kerrotaan saaneen vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomio sekä karkotuspäätös 17-vuotiaan tytön raiskauksesta vuonna 2014. Miehellä on myös maahantulokielto Schengen-alueelle.

Aamulehden mukaan karkotuspäätöksestä huolimatta irakilaismies on onnistunut pääsemään Suomeen ja jättänyt maassa turvapaikkahakemuksen. 

EU:n sisällä liikkuminen vapaata

Iltalehden haastatteleman Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että vaikka henkilö olisi saanut karkotuspäätöksen Schengen-alueelle, henkilön on silti mahdollista päästä Suomeen, koska sisärajatarkastuksia ei Euroopan sisällä ole.

Henkilö voi halutessaan tehdä myös turvapaikkahakemuksen.

– Jos henkilö on jo karkotettu Schengen-alueen ulkopuolelle ja siitä huolimatta onnistunut jotenkin pääsemään suoraan Suomeen, silloin aiemmin poistopäätöksen tehnyt ja sen täytäntöön pannut valtio ei enää ole velvollinen tutkimaan turvapaikkahakemusta, Repo sanoo.

03.04.2019 kello 12:22, korjattu siteerausta.

Lue myös:

    Uusimmat