Mainos

AL: Näin kävisi, jos kaikki Suomen autot muuttuisivat yhtäkkiä sähköautoiksi

Aamulehti vastaa artikkelissaan lukijansa esittämään kysymykseen: Jos kaikki Suomen autot muuttuvat sähköautoiksi, kuinka paljon sähköä pitää tuottaa lisää?

Aamulehti haastatteli Energiateollisuus ry:n energiaverkkojen asiantuntijaa Esa Niemelää, jonka mukaan kaikkien maamme kolmen miljoonan auton sähköistyminen lisäisi valtakunnallista sähkönkulutusta noin 10 prosentilla. Se vastaa suurin piirtein Loviisan ydinvoimalan vuosituotantoa tai kaikkea kivihiilellä vuodessa tuotettavaa sähköä.

Niemelän mukaan vastaus ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen, sillä energiankulutus ei suoraan kasvata tuotantotehon tarvetta. Mikäli sähköautoja ladattaisiin älykkäästi eli ajoitettaisiin esimerkiksi automaation avulla pois kulutushuipuista, lisäkapasiteetin tarve putoaisi muutamaan prosenttiin.

Toimii myös toiseen suuntaan

Todellisuudessa kaikki autot eivät kuitenkaan muutu sähköisiksi yhdessä yössä, vaan aikaa varautumiseen ja infrastruktuurin muokkaamiseen on. Älykäs automatiikka voisi myös auttaa sähköntuotantoa.

Muun muassa saksalaisessa INEES-tutkimuksessa on todettu, että sähköautoja voitaisiin tulevaisuudessa käyttää myös antavana osapuolena – ja itse asiassa osa autoista pystyy jo nyt syöttämään sähköä takaisin sähköverkkoon. Latausasemiin kytketyt sähköautot voisivatkin tulevaisuudessa toimia kulutuspiikkien tasaajina.

Tekesin asiantuntijan Martti Korkiakosken mukaan huippukulutus ei yleensä ole pitkäaikaista, joten sähköautojen akkujen kapasiteetti ei siinä ajassa vähene kovinkaan paljon. Tämä mahdollistaa hänen mukaansa merkittävät investointisäästöt sähkön tuottajien kannalta.

– Sähköautojen lisääntyminen ja hyödyntäminen energiamarkkinoilla on iso mahdollisuus ja poikkeaa olennaisesti polttomoottoriajoneuvoista. Näin sähköautojen vaikutus ympäristöpäästöihin ja energiatehokkuuden parantumiseen ei ole ainoa positiivinen peruste sähköisen liikenteen edistämiselle, Korkiakoski kirjoitti vuonna 2015.

***

0:37

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.