Mainos

Al Jazeera MTV3 Uutisille: Suomalaispanttivankien tilanne ei vaarallisimmasta päästä

Jemenissä siepattujen suomalaisten tilanne ei ole vaarallisimmasta päästä, arvioi uutiskanava Al Jazeera MTV3 Uutisille. Al Jazeera perustaa arvionsa Jemenin viranomaisilta saamiinsa tietoihin.

Samat tiedot on uutiskanavan Jemenin toimituksen päällikön Saeed Thabitin mukaan kerrottu sieppausta Jemenissä selvittäville suomalaisviranomaisille.

– Suomalaisviranomaiset ovat viime päivinä tavanneet Jemenissä sisä- ja puolustusministerien lisäksi armeijan johtoa. Meille kerrottiin, että siepattuja suomalaisia yritetään vapauttaa turvallisin keinoin. Eli niin, että vapauttamisesta ei aiheudu yhteenottoja eikä kuolemantapauksia, kertoo Thabit puhelimitse Jemenin pääkaupungista Sanaasta.

Vaikka maailmanlaajuisesti merkittävään asemaan kirineellä arabikanava Al Jazeeralla on kattavat lähdeverkostot Jemenissäkin, törmää se sieppaustapausten kohdalla samaan ongelmaan kuin suomalaismedia.

– Viranomaiset pitävät suunsa kiinni eivätkä voi kommentoida mitään tietoja, mikä lisää huhuja entisestään. Suomalaisten kohdalla puhuttiin ensin, että sieppaajat ovat eräästä heimosta, sitten syytettiin terroristiverkosto al-Qaidaa, luettelee Saeed Thabit.

Thabitin mukaan Al-Qaidaa ei ole vieläkään pystytty sulkemaan pois.

– Al-Qaida on itse asiassa liittynyt suurimpaan osaan viimeaikaisista sieppaustapauksista tavalla tai toisella. Näin on päässyt käymään, sillä turvallisuustilanne Jemenissä on heikentynyt, arvioi Saeed Thabit.

Toimittajantyö kuin miinakenttä

Al Jazeeran Jemenin toimituksen päällikkö kertoo toimituksensa seuraavan suomalaisten tapausta herkeämättä. Varmaa tietoa esimerkiksi siepattujen olinpaikasta toimituksella ei kuitenkaan ole.

– Meille on erittäin tärkeää seurata sieppaustapauksia herkeämättä, vaikkakin huhumylly vaikeuttaa työtämme suomalaistenkin tapauksessa, Thabit sanoo.

Huhujen selvittäminen ja oikein tiedon löytäminen voi Jemenissä olla toimittajille äärimmäisen vaarallista. Thabit vertaa työtä miinakenttään.

– Joskus kidnappausten selvittämisessä tiedonkeruu voi johtaa toimittajan kohdalla hyvin vaaralliseen tilanteeseen, jopa kuolemaan. Näin saattaa käydä, jos hän saa tärkeitä tietoja liian vaarallisessa tilanteessa, Thabit kertoo.

Hänen mukaansa tiedonkeruuta mutkistaa se, että Jemenin viranomaiset eivät pysty takaamaan toimittajien turvallisuutta sekasortoisessa maassa.

Lunnasvaatimukset saattavat lisääntyä

Suomalaistenkin tapausta saattaa mutkistaa viime viikolla Jemenissä vapautetun sveitsiläisnaisen tapaus. Saeed Thabitin mukaan Jemenissä liikkuu nyt huhuja, että naisesta maksettiin lunnaita.

– Sveitsiläisnaisen vapautus houkuttelee sieppaajia pohtimaan, saisiko muistakin tapauksista rahaa.

Thabitin mukaan lunnashuhulta on vaikea katkaista siipiä, sillä sitäkään tietoa ei kukaan viranomainen ole todistanut vääräksi eikä oikeaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.