Mainos

Aku Louhimies avautuu puolen vuoden takaisesta kohusta – työ BBC:n suurtuotannon ohjaajana uhattuna

8:00

Aku Louhimies kirjoittaa Facebookissa hänen työnsä BBC:n draamasarjassa olevan uhattuna Ylen artikkelin ja toimittajan takia. 

VIDEO: Kohun keskellä oleva Aku Louhimies sai Jussi-palkinnon

Ohjaaja Aku Louhimies julkaisi maanantaina 15. lokakuuta Facebook-tilillään päivityksen, jossa hän kertoo työnsä BBC:n suurtuotannossa olevan uhattuna. Louhimies kertoo syyn tähän olevan Ylen viime keväänä julkaiseman jutun sekä sen kirjoittaneen toimittajan, joka on ottanut yhteyttä BBC:hen.


– Kuluneet kuusi kuukautta olen tehnyt töitä ymmärtääkseni, mitä on todella tapahtunut, ja mitä voisin jatkossa tehdä toisin. Olen menettänyt joukon töitä ja ystäviä. Koen havahtuneeni ja muuttuneeni monin tavoin, Louhimies kirjoittaa. 

Ylen maaliskuussa julkaisemassa jutussa useat suomalaiset eturivin naisnäyttelijät kertoivat Louhimiehen käyttävän ohjaajan työssään metodeja, jotka ovat pahimmillaan olleet nöyryyttäviä, alistavia ja jopa sadistisia. Artikkelin synnyttämän kohun aikana Louhimiehen metodeista ovat kertoneet useat nais- sekä miesnäyttelijät. 

Louhimies kertoo maanantaisessa päivityksessään pitävänsä jutussa haastateltujen kokemuksia ja tunteita tärkeinä. Hän kertoo myös haluavansa kehittyä ohjaajana ja taata tulevaisuudessa sen, että kaikilla on mahdollisuus turvalliseen työyhteisöön hänen kanssaan. 

Louhimies on päivityksensä mukaan työskennellyt kuukauden ajan ohjaajana BBC:n suuressa eurooppalaisessa draamasarjassa. Tällä hetkellä hänen työnsä jatkuminen sarjan parissa on kuitenkin epävarmaa. 

– Olimme valitsemassa kuvauspaikkoja Manchesterissa, kun sarjan tuotantoyhtiö sai yllättäen sarjan tilaajalta, BBC:ltä puhelun. Suomalainen toimittaja oli halunnut saattaa Britannian yleisradioyhtiön tietoon raskauttavia asioita minusta.

Ohjaajan mukaan Ylen maaliskuussa julkaisemassa jutussa on asiavirheitä, joita hän kertoo yrittäneensä oikaista. Hän ei kertomansa mukaan ole kuitenkaan saanut asiassa ääntään kuuluviin Ylen taholta. Päivityksessä Louhimies kertoo Ylen toimittajan olleen tänä syksynä tiiviissä yhteydessä BBC:hen asian tiimoilta.

– Opintovapaalla oleva Yleisradion toimittaja oli asiansa tueksi toimittanut BBC:lle ainakin Ylen maaliskuisesta jutusta julkaiseman englanninkielisen tiivistelmän, jossa hänen alkuperäisen juttunsa huomiota herättävimmät asiavirheet kertautuvat. Tiedon yhteydenotoista sain sekä eurooppalaiselta agentiltani, että sarjan tuotantoyhtiöltä. Toimintatapa ja motiivit ihmetyttivät.

Louhimies kertoo päivityksessään, että Ylen toimittajan yhteydenoton seurauksena BBC ja sarjan tuotantoyhtiö miettivät tällä hetkellä sitä, jatkuvatko ohjaajan työt projektin parissa. Louhimies pohtii päivityksensä lopussa toimittajan motiiveja. 

– Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?

Yle ei ole tietoinen tiivistelmän lähettämisestä

Ylen kulttuuritoimituksen päällikön Tuomas Fermin mukaan maaliskuisen artikkelin kirjoittaja Sara Rigatelli oli saanut vihjeen siitä, että Louhimies on saanut ohjaajan työn BBC:n suurtuotannosta.

Ferm kertoo, että Rigatellin saamaa vinkkiä alettiin selvittää Ylen toimituksessa. Fermin mukaan Rigatelli ei ole itse kirjoittanut aiheesta minkäänlaista artikkelia, eikä hän ole ollut jutuntekoprosessissa mukana. Rigatelli oli lyhyesti itse tarkistanut vihjeen paikkansapitävyyden, jonka jälkeen asia siirtyi Ylen toimitukselle. 

Ferm kertoo, ettei ole kuullut mistään, että kukaan toimittaja olisi lähettänyt BBC:lle englanninkielistä tiivistelmää maaliskuussa julkaistusta artikkelista.

– Minkäänlaista tietoa tästä ei ole. En tiedä, että Sara tai kukaan muukaan olisi tällaista lähettänyt. Tällaisesta en ole kuullut mitään, Ferm kommentoi.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja