Mainos

Aku Ankkakin on pian tabletilla

Yhä useampi lapsi käyttää nykyään mediaa älypuhelimella tai tablettitietokoneella. Tämä on huomattu Aku Ankassakin. Ankkalinnan seikkailuja voikin lukea elokuusta lähtien myös sähköisesti.

Elokuussa Suomessa avataan maailman ensimmäinen digitaalinen Aku Ankka -palvelu Aku Ankka Lataamo. Maksullisesta palvelusta löytyy pian kaikki Suomessa koskaan ilmestyneet Aku Ankat eli noin 3000 lehteä.

– Ne on sinne laitettu sarjoittain. Ne on lajiteltu hahmojen mukaan, piirtäjien mukaan, vuosikymmenten mukaan. Niille on laitettu erilaisia teemoja, eli meillä on sellainen lukijan palvelu, josta pystyy hakemaan juuri sen sarjakuvan, jonka haluaa sillä hetkellä lukea, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo.

Aku Ankka Lataamosta voi hakea suosikkitarinansa myös esimerkiksi eri hahmojen sanomien sutkausten perusteella. Hyyppä arvelee, että varsinkin aikuisia lukijoita saattaa kiinnostaa Aku Ankkojen etsiminen palvelusta piirtäjän mukaan.

Lataamolle oli tarvetta, sillä jos kaikki Aku Ankat koko sen 60-vuotisen historian varrelta laitettaisiin pinoon, olisi pinon korkeus 8–9 metriä.

– Aku Ankka on sellainen lehti, jota ei heitetä pois. Aku Ankkaa ei löydy paperikoreista eikä paperinkeräyksestä. Jos olisi pikkupoikana ollut tällainen palvelu, niin täällä olisi tullut vietettyä viikkokausia, kuukausia, vuosikausia, Hyyppä miettii.

Maksullisen palvelun auetessa elokuussa Lataamosta on luettavissa 381 sarjakuvatarinaa, ja palvelua täydennetään sen jälkeen. Palvelu toimii sekä selaimella että iPad-sovelluksella.

Suosion salaisuus hyvä kieli

Aku Ankka on ilmestynyt Suomessa vuodesta 1951. Alusta asti lehdessä on kiinnitetty huomiota paitsi hyviin tarinoihin, myös hyvään suomen kieleen. Aku Ankan kekseliäiden suomennosten takana onkin tällä hetkellä kymmenen lahjakasta suomen kielen ammattilaista.

– Heistä kaksi on saanut Agricola-palkinnonkin, tosin ei Aku Ankan suomennoksien vuoksi, Hyyppä kertoo.

Aku Ankkaa lukee lähes puolet 3–16-vuotiaista lapsista. Yhteensä Aku Ankalla on Suomessa yli 1,2 miljoonaa lukijaa.

Hyypän mukaan Aku Ankka voikin Suomessa tällä hetkellä erittäin hyvin.

– Minä luulen, että siinä on joku ajaton yhdistelmä. Ankkalinna on sellainen pakopaikka, jonne pääsee välillä pakenemaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.