Aknesta kärsivät jopa 7-vuotiaat – koulujen alkaminen ruuhkauttaa ihotautilääkärin vastaanoton

2:02

Akne puhkeaa yhä nuoremmilla lapsilla. Syynä on murrosiän aikaistuminen, kertoo lääkäri.

– Hyvin nuorena alkanut akne voi pahentua ajan myötä, joten ennuste on hieman huonompi, kertoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Kyrklundin kokemus on, että ennen koulun alkua ihotautilääkäreillä on potilaspiikki. Iho-ongelmat tuovat vastaanotolle myös hyvin nuoria potilaita vanhempiensa kanssa.

– Lasten aknea näkee paljon, jos pitää lapsiin painottuvaa vastaanottoa. Noin 80 prosentilla 9-10-vuotiasta on finnejä. Monet kärsivät niistä ja hoitoa etsitään nykyään aktiivisesti, mikä tuo vastaanotolle entistä enemmän nuoria aknepotilaita, Carl Kyrklund kertoo.

Puberteetti alkaa nyt aiemmin

Aiemmin aknen on ajateltu alkavan noin 12 vuoden iässä, mutta nykyään siitä joutuvat kärsimään jo 7–8-vuotiaatkin.

– Aknen taustalla ovat hormonaaliset syyt ja aikaistuminen liittyy siihen, että puberteettikin on aikaistunut, Kyrklund selittää.

– Akne usein alkaa sellaisena, että sitä on pääasiassa kasvoilla ja se on sellainen pinnallisempi valkopääakne tai mustapääakne.

Heikompi ennuste tulevaa ajatellen

Ihotautilääkärin mukaan lapsille erikseen suunnattuja hoitotuotteita ei tarvita.

– Lasten ja aikuisten aknen hoito eivät hirveästi poikkea toisistaan. On tiettyjä sisäisiä hoitoja, joita ei aloiteta ihan nuorilla. Joistain lääkkeistä taas ei ole käyttökokemusta, mutta on paljon hyviä lääkevoiteita, jotka auttavat nuoria lapsia.

– Sellaiset, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidia, ovat esimerkiksi tehokkaita. Niitäkin voi kokeilla, joissa on salisyylihappoa.

Varhain ilmennyt akne saattaa ennustaa pahenevia iho-ongelmia myöhemmällä iällä.

– Se voi muuttua hankalammaksi. Kovin nuorena alkanut akne voi pahentua ajan myötä, joten ennuste on hieman huonompi, Carl Kyrklund kertoo.

Tämän ei kannata antaa lannistaa. Nykyajan hoidot purevat hyvin. 

– Sen saa varmasti hoidettua. On jopa sellaisia hoitoja, jotka kokonaan sammuttavat taudin. Aknesta ei tarvitse kärsiä, Kyrkund rohkaisee. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja