Akavan Fjäder kolumnissaan: Viimeaikaiset poliittiset avaukset eivät ole kestävää sukupolvipolitiikkaa

Kaikenlainen toiminta, joka hankaloittaa nuorten siirtymistä työmarkkinoille tai murentaa heidän uskoaan tulevaisuudesta, on tuomittavaa, kirjoittaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Suomen hallitus esittää, että alle 30-vuotiaiden työntekijöiden kanssa voisi tehdä määräaikaisen sopimuksen ilman perusteltua syytä. Tämä koskisi niitä nuoria , ovat olleet työttöminä yli kolme kuukautta.

Samaan aikaan oppositiossa SDP esittää pienten eläkkeiden korotusta ja sen rahoittamista veropohjaa muuttamalla. Tämä eläkemalli toteutettaisiin työeläkejärjestelmän ulkopuolella ja rahoitettaisiin verovaroin veropohjan muutoksilla.

Mielestäni kaikenlainen toiminta, joka hankaloittaa nuorten siirtymistä työmarkkinoille tai murentaa heidän uskoaan tulevaisuudesta, on tuomittavaa. Tämän päivän nuoret ovat jo nyt se sukupolvi, joka maksaa eläkejärjestelmään eniten, mutta saa aikanaan siitä vähiten. Hyvinvointiyhteiskunnan maksajan rooli jää joka tapauksessa nuorille tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä 25–34-vuotiailla on pienemmät tulot kuin 65–74-vuotiailla eläkeläisillä. Näin on ensimmäistä kertaa historiassa. Millaista tulevaisuudenuskoa tämä luo?

Eläkejärjestelmää uudistettaessa on katsottava kaikki kortit, jotta saamme pidennettyä työuria ja jotta ratkaisu olisi oikeudenmukainen myös nuorille.

Nuoret suuntaavat ulkomaille – kiinnostaako paluu?

Akava Worksin teettämän tutkimuksen mukaan 18–35-vuotiaista korkeakoulutetuista nuorista yli 45 prosenttia pohtii muuttamista ulkomaille joko opiskelemaan tai tekemään töitä.

Nuoret perustelevat tätä sillä, että heidän työmarkkina-asemansa paranee ulkomailla hankitun kokemuksen kautta. Kannustan kaikkia toteuttamaan tämän haaveen, mutta samaan hengenvetoon toivon, että palatkaa myös takaisin.

Tehdään Suomesta kannustavampi, markkinaehtoisempi sekä kansainvälisempi maa, jossa vastuunotto ja osaaminen kannattaa.

Nuorten pitää tuntea, että yhteiskunta haluaa tarjota heille hyvän tulevaisuuden myös Suomessa. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että ulkomailla opiskelevat tai työtä tekevät lahjakkaimmat suomalaisnuoret eivät haluaisi siirtyä takaisin Suomen työmarkkinoille.

Akava Worksin selvityksen tulosten mukaan lähes 70 prosenttia nuorista piti tärkeänä, että ympäristön tila paranee. Tämä näkyy työhön liittyvissäkin painotuksissa.

Kiertotalouteen ja muuhun kestävään kehitykseen liittyvät työt kiinnostavat nuoria. Suomen pitää olla maailman huippu innovaatioiden luomisessa ja uusien ratkaisujen viemisessä käytäntöön.

Tämän hetken päätöksenteossa meidän pitää oikeasti kuunnella ja ymmärtää nuorten ajatuksia ja arvoja tulevaisuudesta. He päättävät jatkossa Suomea koskevista jättimäisistä haasteista.

Viimeaikaiset poliittiset avaukset eivät ole oikeansuuntaisia viestejä tällä tiellä.  

Lue myös:

    Uusimmat