Akatemiaprofessori: Vaarana aivovuoto ulkomaille

Tieteellisen tutkimuksen rahoituksen leikkaaminen voi johtaa parhaiden aivojen karkaamiseen.

Akatemiaprofessori Kari Alitalo pitää täysin mahdollisena sitä, että esimerkiksi syöpätutkimuksen kirkkain kärki katoaa ulkomaille, jos kotimaisen tutkimuksen rahoitusta vähennetään.

– Meidän yksikössä on jo nähtävissä, että epävarmoina aikoina tutkijat ottavat osan palkastaan Ruotsista, ikään kuin siirtävät toisen jalan ulkomaille, sanoo akatemiaprofessori Kari Alitalo, joka johtaa Translationaalisen syöpäbiologian huippuyksikköä Suomessa.

Vaikka huippututkimus on kallista, sen avulla yhteiskunta saavuttaa myös huomattavia säästöjä.

– Esimerkiksi meidän huippuyksikössä on jo voitu osoittaa tapauksia, että lääketehtaiden kansainväliset annosteluohjeet annostelevat lääkettä liiallisesti ja liian pitkään, sanoo Alitalo.

Uudet syöpälääkkeet ovat hyvin kalliita, ja siksi olisi yhteiskunnan vähien varojen kannalta järkevää käyttää niitä mahdollisimman tarkasti oikein.

– Tällaista tutkimusta ei lääketeollisuus tue, mutta se on hyödyllistä yhteiskunnalle, sanoo Alitalo.

Akatemiaprofessori Alitalo pitää täysin mahdollisena, että tutkimusrahojen leikkaaminen aiheuttaa aivovuotoa ulkomaille.

– Jos parhaat aivot eivät vakuutu siitä, että täällä tutkimusta tarvitaan, arvostetaan ja rahoitetaan, he voivat lähteä mihin tahansa. Heillä on kysyntää, muistuttaa Alitalo. 

Lue myös:

    Uusimmat