Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Äänestysaktiivisuuden salaisuus löytyy Suomen pohjoisimmasta kunnasta – MTV Uutisten aluevaalikiertue Utsjoella

2:18
Utsjokelaiset kertovat, mikä on Suomen pohjoisimman kunnan äänestysaktiivisuuden salaisuus: "Kyläparlamentti kokoontuu"

MTV Uutisten aluevaalikiertue lähti matkaan maanantaina Utsjoelta, jossa äänestysaktiivisuus on kadehdittavan suurta.

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

Utsjoella on maan korkein äänestysprosentti kuntavaaleissa, kunnioitettavat 81,6 prosenttia. Koko maassa vastaava luku on 55,1 prosenttia. 

Ainakin tällä hetkellä näyttää myös aluevaalien osalta hyvältä, sillä jo yli 20 prosenttia Lapin äänioikeutetuista on käynyt antamassa äänensä. 

– Meillä on paljon politiikasta kiinnostuneita nuoria täällä, kertoo utsjokelainen lukiolainen Joel Väänänen.

– Varsinkin kun olemme näin kaukana täällä, meidän täytyy vaikuttaa asioihin vähän enemmän kuin muut. Nuoresta pitäen täytyy lähteä tähän hommaan.

Utsjoen kunnan hoitotyön johtaja Päivi Kontion mukaan äänestäminen on koko kunnan asia. Paikalliset näkevät vaikuttamisen tärkeänä.

– Täällä vielä erityisesti, koska meillä on saamelaisia erityispiirteitä ja kielellisistä oikeuksista tulee pitää kiinni. Maantieteellinen sijaintimme on haastava, joten mielenkiinnolla odotetaan miten lähipalvelujen käy, Kontio sanoo. 

Lapin hyvinvointialueesta tulee Suomen laajin, ja se myös osin huolestuttaa utsjokelaisia. 

– Olemme tottakai hankalassa tilanteessa. Silloin jos valta keskittyy isoille toimijoille niin pienten ääni jää väistämättä sivuun, Kontio sanoo. 

Video: Jos Utsjoella sairastuu, hoitoa voi joutua hakemaan Norjasta saakka – miten palvelut taataan Suomen pohjoisimpaan kuntaan? Näin utsjokelaiset ajattelevat tilanteesta.

5:22

Tutkija: Ihmiset haluavat usein äänestää tuttuaan

Pienten kuntien etu äänestysinnon ylläpitämisessä on usein yhteisöllisyys, sanoo politiikan tutkija Theodora Helimäki Helsingin yliopistosta. 

– Silloin poliittinen keskustelu on relevantimpaa. Jännästi usein vaaleissa käy niin, että ihmiset saattavat äänestää tuttuansa. Tutkimuksemme osoittaa näin, Helimäki kuvailee. 

Tähän saattaa kytkeytyä myös äänestäjien epäröinti – jos he eivät hahmota, mihin uusissa aluevaaleissa voi vaikuttaa, on ehdokasta vaikea valita. Kukaan heistä ei välttämättä puhuttele juuri heitä. 

– Jos tiedetään, että siellä on henkilö, johon luotetaan ja jonka halutaan edustavan omia intressejään, on helpompi lähteä [äänestämään].

Myös ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänestämässä käynyt utsjokelainen talonmies Oiva Guttorm uskoo yhteisöllisyyden vaikuttavan paikallisten aktiivisuuteen. 

– Kyläparlamentti aina välillä kokoontuu, Guttorm sanoo naurahtaen.

Tämän viikon aikana MTV Uutisten aluevaalikiertue jatkaa matkaansa Kokkolan, Mikkelin ja Vantaan kautta Hankoon. Kiertuetta voit seurata MTV Uutiset Liven televisiolähetyksistä arkisin kello 14.30 ja mtv-palvelusta.

Aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys on käynnissä kotimaassa tiistaihin 18. tammikuuta saakka.

MTV Uutiset Live jalkautui Utsjoelle kysymään, minkälaisessa tilanteessa kunnassa äänestetään – katso koko lähetys: 

18:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja