Ajatko ennen vuotta 2005 valmistetulla bensa-autolla? Tai vuotta 2014 vanhemmalla dieselillä? Kiitä onneasi, että asut Suomessa

Lontoossa on otettu käyttöön kovat maksut vähän vanhemmilla autoilla ajaville. Toistaiseksi rajoitukset ovat olleet voimassa vain keskustassa, mutta nyt aluetta ollaan laajentamassa merkittävästi.

Lontoon keskustassa on jo jonkin aikaa peritty lisämaksua vanhemmilla, tietyn päästörajan ylittävillä autoilla ajaville.

Rajaa kuitenkin ehdotetaan siirrettäväksi yhä kauemmas keskustasta, milloin se luonnollisesti koskettaisi yhä useampaa autoilijaa.

Lähes 30 euroa lisämaksuihin päivässä

Mikäli auto ei täytä vaatimuksia, joutuu alueelle pääsemisestä pulittamaan 12 puntaa eli noin 13,50 euroa per päivä. Hinta on kova, jos tarve on päivittäinen.

Päästöjen perusteena olevan maksun lisäksi Lontoossa autoilevilta peritään myös 11,50 punnan ruuhkamaksua kello 7–18 välillä.

Laskelmien mukaan rajan siirtäminen kauemmas keskustasta tarkoittaa, että noin 1,6 miljoonaa lontoolaista joutuisi maksamaan päästöihin perustuvaa lisämaksua autoilustaan. Suuri osa heistä päivittäin.

Lisämaksu napsahtaa, jos alla on ennen vuotta 2005 valmistettu bensiinikäyttöinen auto. Dieselkuskeilla on vielä kurjempi tilanne, sillä mikään ennen vuotta 2014 valmistettu diesel ei alita rajaa.

Lontoon pormestarin Sadiq Khanin mukaan kaupungin ilmanlaadun parantamiseksi tarvitaan ripeitä toimenpiteitä. On arvioitu, että noin 9 500 lontoolaista kuolee vuodessa pelkästään ilmansaasteista johtuen.

Lähde: Car Throttle

***

1:01

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja