Aivomme eivät jaksa loputonta turhien ilmoitusviestien virtaa – olisiko sometauon paikka?

1:20

Sosiaalinen media vie ja tavoittelee aikaamme lisääntyvällä tahdilla. Oman aktiivisuutemme lisäksi sosiaalisen media sovellukset ja palvelut ovat alkaneet lähettämään ilmoituksia myös asioista, jotka eivät varsinaisesti liity meihin.

Pääkuvan video

Mikko Hyppönen on pysytellyt poissa Facebookista näistä syistä

Sosiaalisen median ylikuormitukseen puuttuva Time Well Spent -liike kertoo, että monet some-sovelluksista on suunniteltu viemään mahdollisimman paljon aikaamme – tarkoituksella. Liike otti nimensä Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin tammikuussa julkaisemasta kirjoituksesta Facebookissa, jossa hän linjasi yrityksen tekevän kaikkensa, jotta Facebookissa käytetty aika olisi käyttäjilleen vaivan arvoista.

Zuckerbergin tammikuisen ulostulonsa jälkeen Motherboard-verkkomedian toimittaja Ashwin Rodrigues huomasi kuitenkin jotain uutta Facebookista: ilmoituksia ropisee nykyisin uloskirjautuneenakin. Nämä ilmoitukset olivat vielä ilmoituksia, joilla ei ollut mitään tekemistä toimittajan itsensä kanssa.

Some-palvelut voivat nykyään ilmoittaa siitä, jos joku ystäväsi julkaisee pienen tauon jälkeen, jos joku twiitti on suosittu tai jos olet lisännyt uuden ystävän jossain palvelussa. Ne ovat ilmoituksia asioista jotka ovat itsestään selviä tai joilla ei ole suurta merkitystä.

Laitevalmistajat ovat myös kiinnittäneet huomiota jatkuvan ilmoitustulvan ongelmaan lisäämällä laitteisiinsa ominaisuuksia, jotka rajoittavat laitteiden ilmoituksia ja hälytyksiä. Toisaalta yliannostus turhia ilmoituksia saattaa lopulta turruttaa somekäyttäjät immuuneiksi kaikille ilmoituksille.

Kaikkein huomattavin ilmoitusten ylikuormituksesta johtuva trendi on tauon ottaminen tietystä palvelusta tai sovelluksesta. Sovelluksen poistaminen omasta älypuhelimesta, ilmoitusten kytkeminen kokonaan pois päältä tai oman käyttäjätilin tuhoaminen kokonaisuudessaan – näistä ratkaisuista on ihanaa kertoa ystävilleen.

Motherboardin Rodrigues summaa, että se on tervettä vaihtelua ilmoitusten synnyttämän innostuksen tilalle.

– Kun joku mainitsee jonkin sovelluksen, kerro kuinka itse poistit sen viime viikolla ja kuinka paremmin voit sen johdosta, hän kuittaa.


Lähde: Motherboard

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja