Helmi mukailee ihon lämpötilaa – näin kopio eroaa aidosta

Helminauha on ehdottomasti yksi klassikkokoruista. Se kärsii turhaan mummokorun maineesta, sillä erilaiset helmikorut käyvät sekä arkeen että juhlaan.

Helmistä tehdään paljon niin hyviä kuin huonojakin kopioita. Muutamalla eurolla marketista ostetusta korusta voi olla varma, että siinä ei ole aitoja helmiä. Sukulaiselta saadusta helminauhasta ei välttämättä ensivilkaisulla huomaa, ovatko korun helmet aitoja.

Lämpötila paljastaa aitouden

Korusuunnittelija Heikki Hartikainen on työskennellyt korujen parissa vuosikymmeniä. Helmen aitoutta selvittäessä Hartikainen kehottaa vertaamaan sitä, minkä lämpöiseltä helmi tuntuu. Aito helmi mukailee ihon lämpötilaa, kopio tuntuu kylmältä.

– Toinen tärkeä asia on helminauhan sidonta. Aidoissa helminauhoissa jokaisen helmen väli on sidottu erikseen ja lukot ovat kauniita jalometallilukkoja, joissa on asiaankuuluvat leimat.

Jokaisen helmen erillinen sitominen on valtava pelastus siinä vaiheessa, jos nauha sattuu katkeamaan. Solmujen ansiosta nauhan katketessa kaikki helmet eivät leviä lattialle ja katoa pyöriessään ja pomppiessaan mitä vaikeampiin paikkoihin, vaan vain katkeamiskohdan helmet irtoavat nauhasta.

Tekohelmi on liian täydellinen

Poratusta irtohelmestä voi tarkistaa myös, minkä värinen helmi on sisältä. Muovinen kopio on sisältä melko tasaisen valkoinen, kun taas oikea helmi on pinnalta ytimeen saakka samanvärinen, tosin pieniä sävyeroja eri helmiäiskerroksissa saattaa olla.

Lisäksi tekohelmi vaikuttaa ensimmäisellä vilkaisulla jopa liian täydelliseltä. Tekohelmet ovat usein liioitellun pyöreitä ja aivan tasaisen värisiä. Luonnontuotteena aidoissa helmissä on aina hieman vaihtelua niin muodossa kuin värissäkin.

Aidon helmen väri on kopion väriä syvempi ja aito helmi on myöskin painavampi kuin kopio. Hartikainen mainitsee myös, että aidon helmen ja hyvälaatuisen kopion erottaminen voi olla hankalaa.

Feikki paljastuu viimeistään vuosien päästä

Rohkeimmat kokeilevat raaputtaa helmeä kevyesti. Aidosta helmestä irtoaa hienoa helmiäispölyä, mutta helmen ulkonäkö ei kärsi. Aidon helmen pinta on joka tapauksessa hieman epätasainen. Tekohelmen pinta vaurioituu raaputtamisesta samantien, kun ohuen helmiäiskerroksen alla oleva muovi tulee näkyviin.

– Vanhasta helminauhasta jotain voi paljastaa myös sen kunto. Oikein säilytettynä aito helminauha pysyy hyvänä vuosikymmeniä.

Lue myös:

    Uusimmat