Äitinsä Estonian uppoamisessa menettänyt Lennart vaatii uutta tutkintaa: "26 vuotta on pyritty jotakin salaamaan"

4:49
Ruotsalainen Estonia uhrien ja omaisten säätiö haluaa uuden selvityksen Estonian uppoamisesta.

Ruotsalainen Estonian uhrien ja omaisten säätiö SEA haluaa uuden selvityksen Estonian uppoamisesta ja selityksen rungosta löydettyyn reikään. Säätiö vaatii että Ruotsin hallitus päättää pikaisesti koko hylyn ja merenpohjan virallisesta tutkinnasta sukeltajien ja nykyaikaisten teknisten laitteiden avulla selvittääkseen, miksi M/S Estonia upposi vajaassa tunnissa.

Tehtävä on omaisten mukaan annettava riippumattomalle kansainväliselle komitealle jonka toiminta on täysin avointa eri osapuolia kohtaan.

– Aluksen uusi tutkinta olisi erittäin tärkeää. Vain siten saamme varmuuden, mitä laivalle tapahtui, sanoo säätiön johtokuntaan kuuluva Lennart Nord MTV Uutisten haastattelussa.

– Sen lisäksi päättyisivät  spekulaatiot ja uusia salaliittoteorioita ei syntyisi, jos saisimme selvityksen, jossa ei ole aukkoja. Nyt on jätetty täysin huomioimatta seikkoja, joilla on suuri merkitys

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ehti kertaalleen todeta, ettei hautarauhalakia tulla muuttamaan. Sisäministeri Mikael Damberg korjasi hallituksen kantaa myöhemmin toteamalla, että hautarauhan purku on mahdollista, jos sekä Suomi että Viro ovat purkamisen takana.

– En usko että tämä hautarauha estää tällaisen tutkinnan. Ymmärrän että alusta ja vainajia halutaan suojella ulkopuolisilta, mutta en usko että tässä on oikeasti lainsäädännöllistä ongelmaa. Uudet tutkimukset ovat täysin mahdollisia aloittaa, jos vain halutaan, Nord toteaa.

Säätiö haluaa myös selvittää, miksi vainajia ei nostettu laivasta heti onnettomuuden jälkeen, vaikka uudessa Estonia-dokumentissa sukeltajat kertovat että se oli ollut mahdollista. Monille perheille vainajan nostaminen hylystä ja hautaaminen olisi henkisesti suuri helpotus.

– Olisin todella tyytyväinen jos saisin oman äitini vihdoinkin haudattua. Ja edelleen on elossa niitä, joiden puoliso menehtyi tässä onnettomuudessa. Esimerkiksi isälleni olisi suuri merkitys sillä jos hän tietäisi, että viimeinen lepopaikka on äidin vieressä samassa haudassa. Tällä hetkellä näyttää siltä että se ei tule koskaan tapahtumaan

Säätiön mukaan on tärkeää, että kaikki spekulaatiot saadaan loppumaan ja totuus julki. Jos paljastuu että tuolloin vastuussa ollut valtiojohto on salannut jotain, heidät pitää saada edesvastuuseen.

– Olemme tunteneet, että 26 vuotta on pyritty jotakin salaamaan. Kaikki alkoi siitä että alus piti peittää. Miksi, mikä muu valtio lähtisi peittämään alusta, Nord ihmettelee.

– Miksi asiaa ei haluta selvittää? Se tuo epäilyksen, että kaikkea ei ole kerrottu ja on olemassa asioita joita viranomaiset tietävät mutta haluavat salata.

*Päivitys kello 19.06: Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja