Äiti tunnusti surmanneensa 7 kuukauden ikäisen tyttölapsensa Tampereella, katsottiin syyntakeettomaksi – näin murhakäräjät etenivät

Tamperelaisnaista syytetään pienen lapsensa murhasta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. MTV Uutiset oli oikeudenkäynnissä paikan päällä ja raportoi käsittelyn etenemistä tässä jutussa. Seuranta löytyy artikkelin alaosasta.

Noin nelikymppinen nainen surmasi 7 kuukauden ikäisen tyttölapsensa toukokuun 22. päivä Tampereen Särkijärven Lukonlahdella, ja hyppäsi sen jälkeen itse alas maantiesillalta Pyhäjärventiellä lähellä Hervannan liittymää.

Oikeudessa nainen myönsi yrittäneensä myrkyttää lapsensa rauhoittavilla lääkkeillä ja sen jälkeen hukuttaneensa lapsen järveen. Syyttäjän mukaan nainen piti lastaan jollain tapaa "vaurioituneena" tai kehitysvammaisena, vaikka tässä ei lääkärin mukaan ollut mitään vikaa.

Oikeudessa on kiistaa rikosnimikkeestä. Syyttäjä vaatii, että nainen tuomitaan elinkautiseen murhasta. Nainen on kiistänyt murhasyytteen, mutta myöntänyt lievemmän henkirikoksen.

Nainen on ollut esitutkinnan aikana mielentilatutkimuksessa. Mielentilalausunto on syyttäjän mukaan otettava huomioon, kun naiselle määrätään rangaistusta.

Käräjäoikeuden mukaan nainen on ollut mielentilalausunnon perusteella tapahtuma-aikaan syyntakeeton.

Oikeus päätti torstaina, että asiassa annetaan tuomio myöhemmin tässä kuussa. Samalla nainen päästettiin vapaaksi tutkintavankeudesta. Hän on kuitenkin tahdostariippumattomassa sairaalahoidossa. 

Nainen osallistuikin oikeudenkäyntiin etäyhteyksien välityksellä sairaalasta.

Oikeudenkäynnin aluksi osapuolet vaativat oikeudenkäyntiä salaiseksi, mutta oikeus päätti, että oikeudenkäynti on lähtökohtaisesti julkinen. Tapauksen järkyttävimmät yksityiskohdat ovatkin paljastuneet vasta oikeudenkäynnissä, sillä poliisi tiedotti tapauksesta niukasti.

Oikeuden puheenjohtajan mukaan yleisöllä on oikeus tietää tapahtuneesta, koska pienen lapsen henkirikos koskettaa yhteisöä laajemmin, eikä kyse ole pelkästään perhepiiriin kuuluvasta asiasta. Yleisö on kuitenkin poistettu oikeussalista hetkeksi aina silloin, kun käsiteltävänä on ollut osapuolten terveyteen liittyviä arkaluontoisia asioita.

Seurasimme oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä:

Kello 15.34: Oikeus antaa asiassa tuomion 28. helmikuuta. 

Nyt oikeus kuitenkin päätti, että murhasta syytettyä naista ei ole enää syytä pitää vangittuna. Nainen on kuitenkin määrätty tahdonvastaiseen sairaalahoitoon.

Istunto päättyy ja seuranta sen myötä! Kiitos lukijoille. 

Kello 15.17: Oikeus vetäytyi pohtimaan ratkaisua. Oikeudenkäynnin osapuolet ja tiedotusvälineet odottavat istuntosalin ulkopuolella. Taas ollaan käytävällä siis.  

Kello 15.16: Yleisö siis oli vielä äsken salin ulkopuolella. Täällä salissa käsiteltiin sillä aikaa mielentilalausunto, jonka johdosta oikeus katsoi naisen tapahtuma-aikaan syyntakeettomaksi. Lisäksi osapuolet antoivat loppulausuntonsa asiassa.

Nyt käräjäoikeus jää miettimään "jonkinlaista" ratkaisua. Käräjäoikeus päättää vähintään siitä, pidetäänkö murhasta syytetty nainen vangittuna. 

Kello 15.13: Oikeuden mukaan murhasta syytetyn naisen katsotaan hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen perusteella olleen tapahtuma-aikaan syyntakeeton.

Kello 15.12: Istunto jatkuu!

Kello 15.32: On kehuttava Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomarin suhtautumista mediaan.

Kun yleisöä äsken poistettiin salista, toimittajille jäi hieman epäselväksi, miten jutun käsittely jatkuisi vielä tänään. Paikalla olleet toimittajat tiedustelivat asiaa oikeudelta sähköpostitse.

Tämän jälkeen oikeuden puheenjohtaja kävi erikseen selostamassa oikeudenkäynnin jatkoa toimittajille salin ulkopuolella kesken käsittelyn.

Käräjäoikeus haluaa selvästi pitää huolta siitä, että oikeudenkäynnin julkisuus toteutuu oikein.

Kello 14.18: Yleisö poistettiin jälleen salista. Nyt oikeus käsittelee murhasta syytetyn naisen mielentilaa. 

Oikeuden puheenjohtajan mukaan myöhemmin tänään annetaan vielä ratkaisu vähintään siitä, pidetäänkö murhasta syytetty nainen yhä vangittuna. 

Kello 14.16: Todistajan kuuleminen päättyy. Muita todistajia ei ole jäljellä. Nyt oikeus aikoo käydä läpi murhasta syytetyn naisen mielentilalausuntoa. 

Sitä ennen keskustellaan vielä siitä, miltä osin yleisö voi olla enää oikeudenkäynnissä läsnä. 

Kello 14.14: Miehen mukaan nainen vaikutti hyvin ahdistuneelta, eikä puhunut tunnustuksen jälkeen enää mitään. Naisella oli vammoja, sillä hän oli pudonnut maantiesillalta. 

Kello 14.10: Mies saapui tapahtumapaikalle hälytettynä. Murhasta syytetty nainen oli tuolloin jo aiemmin paikalle saapuneessa ambulanssissa. Mies teki naiselle tutkimuksia. Miehen mukaan nainen kertoi hänelle, että "olen murhannut minun lapseni". Miehen mukaan nainen huudahti tämän kesken lääkärintutkimusten. 

Kello 14.09: Mies on ollut tapahtuma-aikaan päivystävänä ensihoitolääkärinä.

Kello 14.06: Istunto jatkuu. Edelleen kuullaan todistajia. Vuorossa on mies, jota kuullaan etäyhteyden välityksellä.

Kello 13.36: Oikeus pitää jälleen tauon. Istunto jatkuu kello 14.

Kello 13.34: Todistaja oli siis miehensä kanssa löytänyt henkirikoksen uhriksi joutuneen 7 kuukauden ikäisen lapsen. 

Nainen kertoi, että hän oli ensin miehensä kanssa pitänyt lasta vaatekappaleena tai nukkena, sillä läheisellä rannalla oli ollut lapsia leikkimässä.

Kello 13.30: Järven rannassa nainen näki vedessä vaatekappaleen. Kaksikko käveli ensin ohi, mutta palasi sitten noukkimaan sitä ylös vedestä.

Nainen kertoo, että hän ja hänen miehensä yrittivät nostaa vaatetta vedestä kävelysauvalla. Sitten he ajattelivat, että kyseessä onkin lapsinukke, sillä "vaatekappale" oli hieman painava. Tämän jälkeen he ymmärsivät, että kyse olikin elottomasta lapsesta. 

Pariskunta soitti hätäkeskukseen. Tämän jälkeen paikalle saapui viranomaisia.

Kello 13.29: Nyt kuullaan kolmatta todistajaa.

Tämän todistajan kertomus kuullaan nauhalta. Todistajaa on haastateltu ennen oikeudenkäyntiä.

Nainen kertoo olleensa aviomiehensä kanssa sauvakävelemässä tapahtumapaikan liepeillä 22. toukokuuta, eli tapahtumapäivänä. 

Kello 13.28: Miehen mukaan nainen kiinnitti hänen huomionsa, sillä nainen oli pukeutunut poikkeavalla tavalla. Mies ei osannut täsmällisesti kuvailla naisen pukeutumista, mutta kertoi, että naisen vaatteet olivat jollain tavalla liian hienot ulkoiluun tai metsässä liikkumiseen.

Myös tämän todistajan kuuleminen oli lyhyehkö. Mies poistui jo salista.

Kello 13.24: Mies oli liikkeellä autolla. Hän kertoo nähneensä risteyksessä naisen lastenvaunujen kanssa.

Nainen lähti kulkemaan, kun näki miehen tulevan autolla. Miehen mukaan nainen kulki ensin keskellä tietä. Sitten nainen väisti ja vilkaisi miestä päin.

Miehen mukaan lastenvaunuissa oli vaalea harso. 

Tämän jälkeen mies jatkoi matkaansa ja nainen jäi taakse.

Myöhemmin illalla mies palasi samaa tietä pitkin. Hän näki samat lastenvaunut poliisiauton vierellä. 

Kello 13.22: Myös tämä todistaja oli tapahtumapäivänä liikkeellä Lukonlahden alueella.  

Kello 13.21: Nyt saliin tuotiin toinen todistaja, mies hänkin.

Kello 13.20: Todistajan kuuleminen oli siinä. Syyttäjä siis halusi kuulla todistajalta, miten tämä oli nähnyt läpimärän naisen kulkemassa lastenvaunujen kanssa järveltä pois päin. Mies poistuu salista.

Kello 13.19: Miehen mukaan naisen vaatteet olivat täysin läpimärät. Miehen mukaan lastenvaunuissa ei näkynyt mitään ihmeellistä, eikä vaunuista kuullut itkua. Miehen mukaan nainen käveli määrätietoisesti eteenpäin, eikä vilkuillut ympärilleen. Nainen ei kuitenkaan juossut. Mies kuvailee kävelyä kömpelöksi.

Kello 13.15: Nyt salissa on äänessä todistaja. 

Mies oli tapahtumien aikaan iltapäivällä 22. toukokuuta kävelylenkillä metsässä. Hän ilmeisesti näki murhasta syytetyn naisen, kun tämä oli palaamassa järveltä Lukonlahdentietä pitkin.

Mies kertoi, että näki naisen yksin vauvanrattaiden kanssa kävelemässä.  

Kello 13.09: Toimittajan näkökulmasta on erittäin hyvä, että oikeuden puheenjohtaja pitää huolta siitä, että kaikki julkinen oikeudenkäyntimateriaali esitellään myös yleisölle, vaikka se olisi aiemmin erehdyksissä jäänyt näyttämättä.

Kello 13.07: Syyttäjä esittelee kuvia lastenvaunuista, joissa nainen kuljetti lapsen surmapaikalle. Vaunuista löytyi veitsi ja verijälkiä, jotka kuuluivat naiselle. Nainen oli lapsen surmaamisen jälkeen yrittänyt surmata itsensä ensin hukuttamalla ja tämän jälkeen veitsellä itseään viiltelemällä. Hän ei tässä kuitenkaan onnistunut. 

Kun nainen lähti järveltä, hän otti vaunut mukaan. Hän jätti ne noin kilometrin päähän. Tämän jälkeen hän hyppäsi läheiseltä maantiesillalta alas. Hän kärsi pudotuksessa vammoja, mutta selvisi hengissä.

Kello 13.06: Istunto jatkuu. Oikeuden mukaan yleisöltä jäi näkemättä valokuvia, joita väärinkäsityksen takia pidettiin salassapidettävinä aiemmin. Kuvat näytetään nyt. 

Kello 13.01: Tampereen oikeustalolla odotellaan edelleen, että jutun käsittely jatkuu. Iltapäivän ohjelmassa on ainakin todistajien kuulemisia.

Kello 12.25: Oikeudenkäynnin julkinen osuus jatkuu näillä näkymin kello 13.

Kello 11.02: Julkisia valokuvia oli vain muutama. Nyt oikeus alkaa käsitellä salassa pidettävää materiaalia. Toimittajat hätistettiin taas salin ulkopuolelle. 

Luvassa on hieman pidempi tauko tässä seurannassa, sillä oikeuden puheenjohtajan mukaan oikeudenkäynnin julkinen osuus jatkuu vasta puolen päivän jälkeen. 

Kello 10.58: Valokuvissa näkyy muun muassa lapsen yllä ollut potkupuku, jossa on oksennusta. 

Oksennusta vaatteessa oli siksi, että lapsi oli oksentanut sen jälkeen, kun äiti oli ensimmäisen kerran yrittänyt myrkyttää tätä soseeseen sekoitetuilla Opamox-lääkkeillä.

kello 10.55: Syyttäjä alkaa nyt esitellä kirjallisia todisteita. Luvassa on ainakin valokuvia.

Kello 10.53: Etäyhteyden päässä oleva murhasta syytetty äiti on pitänyt koko oikeudenkäynnin alun huivia tai jonkinlaista kangasta tai vaatekappaletta päänsä peittona.

Hän ei ole poistanut naamiota kertaakaan, vaikka medialla ei ole enää mahdollisuutta kuvata oikeussalissa. Nainen ei kuitenkaan mitä ilmeisimmin halua paljastaa kasvoja lainkaan.  

Kello 10.52: Oikeus piti pienen tauon salaisen osion päätteeksi. Nyt istunto jatkuu.

Kello 10.22: Koska osapuolet ovat pitkälti samaa mieltä siitä, mitä Tampereella 22. toukokuuta tapahtui, oikeudessa tullaan pohtimaan lähinnä sitä, mistä rikosnimikkeestä on kyse. 

Osapuolet ovat siis eri linjoilla siitä, onko kyse murhasta. Lain mukaan tappo voidaan katsoa murhaksi esimerkiksi silloin, jos se on tehty erityisen julmalla tai raa'alla tavalla tai vakaasti harkiten. Teon täytyy myös olla oikeuden mielestä kokonaisuudessaan arvioituna törkeä. 

Kello 10.18: Asian esittely jatkuu salissa nyt yleisön läsnä olematta. Salissa käsitellään ainakin syytetyn terveydentilaan liittyviä yksityiskohtia, jotka oikeus julisti istunnon aluksi salaisiksi.

Toimittajat odottavat istuntosalin ulkopuolella.

Paikalla on muutamia tiedotusvälineiden edustajia. 

Kello 10.11: Murhasta syytetyn naisen puolelta myönnetään, että nainen antoi lapselle lääkkeitä, vei lapsen järvelle ja hukutti tämän laittamalla lapsen veteen kasvot pohjaan päin. Tapahtumat ovat pitkälti riidattomia.

Syytetty nainen kuitenkin kiistää murha-rikosnimikkeen. Hän katsoo, että asiassa voi olla kyse jostain lievemmästä henkirikoksesta, esimerkiksi lapsensurmasta.

Puolustuksen mukaan teko ei ollut vakaasti harkittu.

Kello 10.09: Syyttäjä siis vaatii naiselle tuomiota murhasta ja elinkautista vankeusrangaistusta. 

Myöhemmin tänään tullaan oikeudessa kuulemaan todistajia. Murhasta syytetty nainen on ilmeisesti ilmoittanut, ettei halua oikeudessa puhua.

Kello 10.03: Syyttäjän asianesittely jatkuu.

Lääke, jolla nainen yritti lapsensa ensin myrkyttää oli Opamox. Syyttäjän mukaan nainen kertoi laittaneensa lapsen soseeseen jopa 25 tällaista ahdistukseen ja unettomuuteen yleensä määrättävää rauhoittavaa lääkettä. 

Lapsi oli siis ensin kuitenkin oksentanut lääkkeet ulos. Nainen oli syöttänyt lääkkeet lapselle uudestaan. Tähän lapsi ei kuitenkaan kuollut, vaan nainen hukutti lapsensa järveen.

Syyttäjä avaa myös käsitystään teon taustoista.

Syyttäjän mukaan nainen oli jo ennen tekoa suunnitellut itsensä ja lapsen surmaamista. 

Syyttäjän mukaan nainen oli jostain syystä ollut ennen tekoa siinä käsityksessä, että lapsi olisi jotenkin "vaurioitunut" tai kehitysvammainen. Lapsella ei kuitenkaan ollut todettu minkäänlaisia kehitysvammoja tai muita vaurioita, vaikka nainen oli käyttänyt lasta lääkärissäkin.

Nainen oli kuitenkin kokenut vahvasti, että hän olisi jollain tavalla mahdollisesti vaurioittanut lasta, kenties jo raskauden aikana, syyttäjä kertoo. 

Syyttäjän mukaan nainen oli tehnyt ennen surmaa verkosta hakuja liittyen muun muassa Opamox-lääkkeen yliannostukseen ja lapsen murhaan.

Lapsensa surman jälkeen nainen oli syyttäjän mukaan yrittänyt surmata itsensä. Hän oli ilmeisesti yrittänyt hukuttautua hukutettuaan lapsensa. Tämä ei kuitenkaan ollut onnistunut. 

Naisella oli ollut mukanaan veitsi, millä hän oli ilmeisesti viillellyt itseään hukuttautumisyrityksen jälkeen. Tämän jälkeen nainen oli hypännyt maantiesillalta. 

Kello 9.50: Koko tapahtumasarja tuli poliisin tietoon, kun viime toukokuussa hätäkeskukseen soitettiin naisesta, joka oli hypännyt tielle maantiesillalta. 

Melkein heti tämän jälkeen Lahdesjärven rannasta oli löydetty eloton lapsi. Sivullinen oli soittanut lapsesta hätäkeskukseen. 

Myöhemmin tutkimuksissa lapsen kuolemansyyksi todettiin hukkuminen. Kuolemaan oli myötävaikuttanut lääkeaineesta aiheutunut myrkytystila.

Syyttäjä pyrkii siis tänään vakuuttamaan oikeuden siitä, että nämä tunnusmerkit täyttyvät. Murhasta syytetyn naisen puolustus taas pyrkii osoittamaan toisin.

Kello 9.46: Syyte on järkyttävä. Syyttäjän mukaan lapsi oli ensin oksentanut pois naisen tälle syöttämät lääkkeet. Nainen kuitenkin oli syöttänyt lääkkeet lapselle uudestaan. 

Tämän jälkeen nainen oli lähtenyt lapsen kanssa vaunukävelylle.

Kun nainen oli huomannut, ettei lapsi kuollut, hän laittanut lapsen järven rannalla veteen niin, että tämä hukkui.

Nainen myöntää surmanneensa lapsen, mutta kiistää murha-rikosnimikkeen. Naisen mukaan teko ei ollut erityisen raaka tai julma, eikä sitä ollut tehty vakaasti harkiten. 

Kello 9.45: Syyttäjän mukaan nainen yritti tappaa 7 kuukauden ikäisen lapsensa syöttämällä tälle lääkkeitä. 

Kun tämä ei ollut tepsinyt, nainen oli hukuttanut lapsen järveen.

Kello 9.40: Oikeudessa puitiin vielä tarkemmin salassa pidettäviä asiakirjoja ja muita oikeudenkäynnin kohtia. Nyt syyttäjä käy läpi syytteen.

Kello 9.30: Käräjäoikeus päätti, että oikeudenkäyntiä ei julisteta kokonaan salaiseksi. Asia käsitellään julkisesti, ja salaiseksi määrätään vain välttämättömät osiot.

Oikeuden mukaan yhteisöllä on oikeus saada tietoa tapahtuneesta, koska henkirikos ei ole vain perhepiiriin rajoittuva asia. Oikeus kiinnittää huomiota myös siihen, että asiasta on pääpiirteittäin uutisoitu jo aiemmin.

– Yhteisön tiedontarve kasvaa, kun yhteisön jäsen menehtyy, oikeuden puheenjohtaja perusteli salissa

Oikeudessa tullaan kuitenkin käsittelemään suljetuin osin muun muassa asianosaisiin liittyviä salassa pidettäviä terveystietoja tai muita arkaluontoisia asioita. Lisäksi oikeus määrää joitain oikeudenkäyntiin liittyviä asiakirjoja salaisiksi.

Kello 9.21: Oikeus pohtii nyt, julistetaanko juttu salaiseksi. Toimittajat käskettiin salin ulkopuolelle odottamaan.

Kello 9.14: Myös vastaajan, eli murhasta syytetyn naisen puolelta toivotaan, että istunto käytäisiin suljetuin ovin.

Murhasta syytetty nainen ei ole fyysisesti läsnä Pirkanmaan käräjäoikeuden istuntosalissa, vaan hän on videoyhteyden päässä. 

Nainen on vetänyt päähänsä ylle jonkinlaisen huivin tai vaatekappaleen, ettei häntä tunnistettaisi. 

Kello 9.10: Istunto alkaa. Asianomistajan puolelta pyydetään, että koko oikeudenkäynti käytäisiin suljetuin ovin ja että kaikki oikeudenkäyntimateriaali julistettaisiin salaiseksi. Asianomistajan edustaja esittää vaatimuksiaan parhaillaan.

Lue myös:

    Uusimmat