Mainos

Äiti näytti kuvia Vilja Eerikan nyrhityistä hiuksista - "Äiti, älä puhu"

Keväällä 2012 murhatun 8-vuotiaan Vilja Eerika Tarkin äiti oli tänään ensimmäistä kertaa kuultavana tytön kuolemaan liittyvässä virkarikosoikeudenkäynnissä.

Äiti halusi saapua oikeussaliin sivuovesta ja istua yleisöön nähden selin. Hän puhui selkeällä äänellä ja selvin lausein muun muassa kesän 2010 tapahtumista, kun äiti luovutti lastenvalvojan tapaamisen jälkeen isälle Vilja Eerikan huoltajuuden.

- Sen (tapaamisen) oli tilannut Touko Tarkki ja hänen äitinsä. Aulassa vielä otimme kättä päälle ja sovimme yhteishuoltajuudesta sitten, kun tämä kriisi on ohi.

- Olin sokea ja luotin tyhjään lupaukseen. Lastenvalvoja ei neuvonut, ettei huoltajuudesta kannata missään nimessä luopua kokonaan.

Äiti kertoi myös kesästä 2011, kun hän sai tavata tyttöä valvotusti. Eräällä tapaamisella hän huomasi kauhukseen tyttärensä ohentuneet hiukset.

- Olin aina ollut ylpeä ja sanonut, että näitä sinulta ei ainakaan kukaan vie. Nyt hiuksissa oli ihan sellaisia laikkuja.

- Hän (Vilja Eerika) sanoi, että äiti näistä ei saa puhua. Älä puhu. Nostin poninhäntää kännykällä ja kuvasin. Eerika alkoi itkeä. Äiti, ei saa kuvata, kuvaaminen on kielletty, hän sanoi.

Äiti näytti syyttäjälle Eerikan poninhännästä ottamiaan kuvia, joita ei ole ollut vielä aiemmin esillä missään esitutkintamateriaalissa. Syyttäjä pyysi saada lisätä kuvat todisteiksi.

Oikeuden puheenjohtaja tiedusteli, mistä syystä näitä ei ole ollut todistusaineistossa mukana. Hän kuitenkin myöntyi ottamaan kuvat osaksi oikeudenkäyntiä, jos niistä toimitetaan jäljennökset kaikille osapuolille.

Äiti myös kertoi muista tytössä havaitsemistaan ruhjeista ja raapimisjäljistä, joiden johdosta sosiaaliviranomaiset eivät kuitenkaan ryhtyneet toimenpiteisiin.

Isä uhkaili tytön äitiä ja muistutti tätä kuvauskiellosta.

- Jos sä otat Eerikasta kuvia, nämä tapaamiset loppuvat kokonaan.

Äiti yritti moneen kertaan kertoa huolistaan sosiaaliviranomaisille. Hän teki useita lastensuojeluilmoituksia.

- Minulla oli koko ajan semmoinen tunne, mitä siellä tapahtuu, äiti totesi.

Virkarikosoikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa. Äidin kuuleminen kesti hieman yli tunnin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.