Äiti ja lapsi käännytetään Irakiin, isä saa jäädä vauvan kanssa – Twitterissä äimistellään tilannetta

2:10

Tämän päivän Helsingin Sanomien uutinen irakilaisperheen tilanteesta on herättänyt paljon keskustelua ja kommentteja perheenyhdistämisestä.

HS kertoo tänään, ettei irakilaisen perheen yhdistäminen ei onnistu, koska ravintolan autonkuljettajana työskentelevän perheen isän tulot ovat liian matalat. Äidin ja kolmivuotiaan on lähdettävä Suomesta viimeistään perjantaina.

Sitaattipoimintoja:

Presidentti Tarja Halonen:  
-Suomi ohoi! Perhe pitää yhteiskuntaa koossa - myös pakolaisen perhe.  
  
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö:  
-Epäinhimillistä ja Orpo esittää lisäkiristyksiä.  
  
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne:  
-Ihmiset eivät ole esineitä. Tämä perhe kuuluu yhteen. Järjestelmä vaatii korjausta. Tulorajojen taso on järjetön.  
  
Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen:  
-Tämä vaikuttaa täysin kohtuuttomalta. Äiti ja kolmevuotias aiotaan karkottaa Suomesta - isä ja vauva saavat jäädä.  
  
Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen:  
-Sano nyt Orpo, onko tämä inhimillistä politiikkaa. Äiti karkotetaan ehkä jo ensi viikolla.  
  
SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari:  
-Perheenyhdistäminen kiristyy entisestään. Julma-Suomen eduskunta: äänestäkää nurin kiristykset.  
  
Muusikko Tommy Lindgren   
-Koko häpeällinen moraalinen konkurssimme yhdessä (HS:n) artikkelissa.  

Lähde: STT

Päätöstä perustellaan sillä, ettei perheen äiti ole vaarassa Irakissa, vaikka perheen isä onkin. Isälle on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa, vauvan suhteen päätöstä ei ole vielä tehty.

Presidentti Tarja Halonen otti tapaukseen kantaa heti aamulla. Hän sanoi Twitterissä perheen pitävän yhteiskuntaa koossa – myös pakolaisen perheen.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi Twitterissä mielipiteensä tilanteesta jakamalla Helsingin Sanomien artikkelin.

– Ihmiset eivät ole esineitä. Tämä perhe kuuluu yhteen. Järjestelmä vaatii korjausta. Tulorajojen taso on järjetön, hän kirjoittaa.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan perheen kohtelu on epäinhimillistä.

Puhelimitse tavoitettu Niinistö vaatii sisäministeri Petteri Orpoa tilille maahanmuuttopolitiikan tiukennuksista erityisesti liittyen perheenyhdistämisiin. Niinistön mielestä lapsen etu unohtuu jo nykyisessä lainsäädännössä, jota ollaan entisestään tiukentamassa. 

– Kyllä pääsäännön pitää olla se, että lapsen etu on se, että perhe saa olla yhdessä. Jos Suomi antaa sivistysvaltiona yhdelle perheenjäsenelle turvaa, niin kyllä sen silloin pitää antaa sitä myös muille perheenjäsenille erityisesti tällaisissa tilanteissa, joissa perhe on ollut Suomessa jo pidempään, hän sanoo.

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakimuutosta, jonka myötä perheenyhdistämisen ehdot kiristyvät vielä entisestään.

Lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila toteaa Helsingin Sanomille, ettei Suomi enää noudata lasten oikeuksien sopimusta.

Myös MTV Uutisten lukijoiden myötätunto on pitkälti perheen puolella. MTV Uutisten Facebook-ryhmässä on käynnissä vilkas keskustelu siitä, kenellä on oikeus asua Suomessa ja mikä on perheen merkitys. Osallistu sinäkin! 

Poimintoja keskustelusta:

Marja-Liisa: Kuka helvetin viranomainen tämänkin keksi?? Antaisivat näiden oikeiden perheiden jäädä. Pohjanmaaltakin karkoitettiin nelihenkinen perhe, joka ei halunnut sosiaalitukia. Viranomaisten mielestä he eivät voineet tulla toimeen tuloillaan. Järjenkäyttö voisi olla sallittua myös valtion ja kunnan hommissa.

Kati: Ei mene tän akan oikeustajuun. Isä on ollut Suomessa jo 7 vuotta ja käy työssä, silti perhe rikotaan ja äiti sekä toinen lapsista karkoitetaan. Eivätkö lapset kuitenkin ole Suomessa syntyneitä ja siten oikeutettuja Suomen kansalaisuuteen? Jotenkin aivan uskomatonta että täällä on kymmeniä tuhansia pakolaisstatuksella olevia nuoria miehiä jotka eivät tee mitään elantonsa eteen ja työssäkäyvälle perheenisälle käy näin :(

Jarkko: Oisko mitään jos tää isä lähtis mukaan perheensä kanssa. Ja tarviiko niitä mukuloita tehdä jos tilanne on mitä on?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja