Mainos

Äiti ei halunnut napanuoraa leikattavan – vauva oli kiinni istukassa viiden päivän ajan

Clara Riban vauva oli kiinni istukassaan vielä viisi päivää synnytyksen jälkeen. Synnytyslääkärit vastustavat ideaa napanuoran leikkaamattomuudesta.

Kun australialainen Clara Riba synnytti toisen lapsensa, hän ei antanut leikata napanuoraa. Riba eli kiinni vauvassaan viisi päivää, kertoo Daily Mail.

Myös lootussynnytykseksi kutsutussa toimintatavassa napanuoraa ei katkaista, vaan sen annetaan irrota itsekseen. Riba kantoi istukkaa mukanaan astiassa. Omien sanojensa mukaan hän halusi kunnioittaa istukkaa, koska se "tekee vauvan hyväksi niin paljon".

– Synnytin kotona, joten halusin synnytyksen jatkuvan häiriöttä. Tunsin aina, että minun täytyy synnyttää niin hellävaraisesti kuin voin ja antaa kaiken tapahtua luonnollisesti, niin, etten sekaannu asiaan mitenkään, Riba kommentoi.

Lääkäri ei suosittele toimintatapaa

Synnytyslääkärit vastustavat ideaa napanuoran leikkaamattomuudesta.

– Olemme tietoisia siitä, että jotkut naiset päätyvät lootussynnytykseksi kutsuttuun tapaan ja ovat leikkaamatta napanuoraa, emmekä suosittele tätä, synnytyslääkäri Pat O'Brien kommentoi Daily Mailille jo vuonna 2013.

– Jos haluaisit valita jonkun ympäristön, joka kannustaa bakteereita kasvamaan, et varmaankaan voisi valita parempaa paikkaa kuin synnytyksen jälkeen kiinni jätetty istukka. Pian vavan syntymän jälkeen istukassa ei ole verenkiertoa, joten se on kuollutta kudosta ja täynnä verta, mikä tekee siitä täydellisen bakteeriviljelmän.

Monet lootussynnytyttäjät myös synnyttävät kotioloissa. O'Brien varoittaa kotisynnytyksen riskeistä.

Hänen äitinsä on lääkäri, ja Riba kertoi aikeistaan hänelle ennen synnytystä. Äitiä aihe kiinnosti, mutta Riban mies, Evan, ei ollut yhtä innokas. Luettuaan lootussynnytyksestä hän kuitenkin myöntyi toimintatapaan.

Kaikki sujui hyvin, kunnes Australian tammikuinen lämpöaalto iski. Istukka alkoi haista. Viidentenä päivänä äiti sanoi päivien ikäiselle Luke-pojalleen, että ”isi on saanut tarpeekseen”: hän pyysi vauvaa irrottamaan istukan, jotta perhe pääsisi kunnon kylpyyn. Luke-vauva potkaisi istukan irti.

– Tiesin silloin tuon olevan vahvistus siitä, että olin tehnyt sen, mitä pitikin, Riba kuvaa.

Hän toteaa, ettei kokemus aina ollut helppo; jotkut samaa toimintatapaa harrastavat äidit eivät esimerkiksi poistu sängystä ennen kuin istukka irtoaa.

– Joinain hetkinä haluaisi vain pidellä vauvaa, ja elää normaalia elämää, ja kantaa vauvaa. Mutta täytyy luottaa omaan intuitioon. Lopussa se on sen arvoista. Kun istukka irtoaa, ja vauva hymyilee.


***

8:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.