Äiti avautuu heroiiniriippuvuudestaan – varasti rahat jopa lapsensa säästöpossusta: "Olin kammottava ihminen"

8:30

Amy Jackson, 29, oli vuosia riippuvainen, ensin pillereistä ja myöhemmin heroiinista. Huumeet saivat hänet jopa varastamaan perheeltään.

Yllä olevalla videolla suomalainen Petri kertoo huumeriippuvuuden karusta todellisuudesta.

– Siskoni elektroniikka. Tyttäreni säästöpossu. Mikään ei ollut kiellettyä. Käytin omaa lastani pelinappulana, Amy Jackson kuvaa nyt.

Kun Amyn sisko avioitui, Amy ei tuntenut onnea. Sen sijaan hän näki tilaisuuden varastaa siskonsa kultakorut.

Nyt Amy, 29, kertoo Love what matters -sivustolla kamppailustaan heroiiniriippuvuuden kanssa.

"Nyt tajuan, miten typerää se oli"

Amylla diagnosoitiin nuorella iällä Crohnin tauti. Hän sai vahvoja lääkkeitä jo 12-vuotiaana, mutta valmistui koulusta ja eli melko tavallista elämää. Amy tuli suunnittelematta raskaaksi, mutta nautti äitiydestä.

Lapsen isällä kuitenkin oli elämässään vaikeuksia. Hän käytti esimerkiksi erilaisia pillereitä. Amykin alkoi luisua riippuvuuden tielle.

– Toisinaan tunsin painetta liittyä mukaan ryhmään, jossa mieheni hengasi ja kokeilin vähän itsekin. Tyttäreni oli kotona turvassa äitini kanssa. Olisin tehnyt mitä vain pitääkseni "perheemme" yhdessä. Kun nyt katson elämääni taaksepäin, tajuan, miten typerää se oli. Olin jahtaamassa nuorta miestä, joka ei halunnut sitoutua, kun äitini kasvatti tytärtäni. Mutta olin 18. Ja hyvin naiivi, Amy muistaa.

"Olin koukussa, enkä edes tiennyt sitä"

Sitten Amyn elämä muuttui.

Hän joutui onnettomuuteen, jossa juoppokuski törmäsi hänen autoonsa.Amy loukkaantui onnettomuudessa. Hän sai kipuihinsa reseptikipulääkkeitä, joita määrättiin lisää ja lisää.

– Noin kuukauden jälkeen en luultavasti tarvinnut niitä enää, en ainakaan aitoon kipuun. Mutta kävin silti hakemassa niitä. Ja yli vuoden tein näin. Olin koukussa, enkä edes tiennyt sitä. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, että ihminen voisi jäädä koukkuun laillisesti määrättyihin pillereihin.

Jackson vuonna 2010. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Lopulta lääkäri lakkasi määräämästä kipulääkkeitä. Amy tuli sairaaksi vieroitusoireista, joita hän ei kestänyt.

– Tunsin kaverin, joka tunsi kaverin, ja pystyin ostamaan vähän pillereitä kadulta. Siitä tuli pian elämäni.

"Rahaa ei ollut koskaan tarpeeksi"

Koska Amylla oli aitojakin terveysongelmia, hän saattoi käydä eri sairaaloissa hakemassa reseptejä.

– Ex-mieheni ja minä vietimme usein aikaa yhdessä ja käytimme. Päihteet olivat ykkösprioriteettimme, ei tyttäremme, valitettavasti. Äitini on niin ihana, ja hän onneksi hoiti tytärtämme aina.

Pian Amy tapasi tulevan aviomiehensä. Mieskin oli tuolloin pillerikoukussa, ja kummankin addiktio syveni. Amy alkoi tehdä aikuisviihdettä netissä maksaakseen riippuvuutensa. Hän myi kaiken, minkä omisti.

– Rahaa ei ollut koskaan tarpeeksi. Ei koskaan. Sitten joku tutustutti meidät heroiiniin. Se oli halvempaa ja kesti pidempään, Amy kuvailee.

Jackson vuonna 2012. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Ajattelin, että se oli niin paljon parempi vaihtoehto. Voi veljet, että olinkin väärässä. Heroiinin aiheuttama sairaus oli niin paljon pahempaa. Se oli maanpäällistä helvettiä päivien ajan. Tavoitteekseni tuli se, etten koskaan saisi vieroitusoireita.

Vei rahaa jopa lapseltaan

Amy varasti perheeltään. Hän vei äitinsä korut ja isänsä työkalut.

– Siskoni elektroniikka. Tyttäreni säästöpossu. Mikään ei ollut kiellettyä. Käytin omaa lastani pelinappulana.

Tyttö asui edelleen isoäitinsä luona. Amy piti tyttöä "panttivankina", jotta äiti olisi antanut hänelle rahaa.

– Olin kammottava ihminen, hän tunnustaa nyt.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Amy kokee tuhonneensa perheensä. Siskonsa häihin hänet pyydettiin kaasoksi; Amy lupasi tulla paikalle hyvässä kunnossa, mutta petti siskonsa luottamuksen.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Kun valmistauduimme seremoniaan, hän pani ylleen hääkorunsa, ja sekunnin sadasosassa näin hänen kääntyvän ja varastin hänen kultaisen kaulakorunsa ja luokkasormuksen, jota hän aina piti. Hänen hääpäivänään. Panttasin ne ja tiesin, että raha riittää taas yhdeksi päiväksi.

Viisi vuotta vapaina heroiinista

Lopulta elämä kävi liian raskaaksi. Amy väsyi jatkuvaan sairauteen ja elämäntapaansa. Hän ja tuleva aviomies, Chris, päättivät lopettaa käytön.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Lopetimme molemmat samaan aikaan emmekä ole koskaan katsoneet taaksemme. Olemme molemmat olleet viisi vuotta kuivilla heroiinista. Elämme rauhallista, normaalia elämää, vain elämme ja teemme töitä. Rakensin uuden suhteen tyttäreeni ja perheeseeni. 

Pari myös avioitui. He ovat saaneet toisen lapsen.

– Hän on toinen mahdollisuuteni olla äiti. Tehdä se tällä kertaa oikein. Minulla on molemmat tyttöni ja aviomieheni, ja elämä on taas ihanaa ja kaunista, Amy kuvaa.

Hän kiittää elämää ja perhettään uudesta mahdollisuudesta, jota toivoo muillekin päihteiden kanssa kamppaileville.

– Addiktio on niin yksinäinen, pimeä maailma. Siellä ei kirjaimellisesti voi nähdä valoa. Tuntuu mahdottomalta päästä pois sieltä, mutta se on mahdollista! Ja elämä voi olla taas kaunista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja