Äiti antoi 3-vuotiaalle Esmeraldalle huumaavaa lääkettä ja hakkasi hengiltä – järkyttävä lapsisurma kuohuttaa Ruotsissa, ja voi johtaa lakimuutokseen

Ruotsissa luettiin tänään murhasyyte äidille, jonka epäillään surmanneen 3-vuotiaan lapsensa Norrköpingissä tammikuun loppupuolella, ruotsalaismedia uutisoi.

Tapaukseen liittyy poikkeuksellisen järkyttäviä ja traagisia yksityiskohtia. Syytteiden mukaan nainen oli huumannut 3-vuotiaan tytön huumausaineiksi luokitelluilla lääkkeillä ja pahoinpidellyt tätä niin, että tämä kuoli.

Ruotsin tiedotusvälineissä lasta on kutsuttu Esmeraldaksi tai ”pikkusydämeksi”.

Lapsi oli otettu huostaan vain muutaman päivän ikäisenä vuonna 2016. Tytön äiti kärsi päihde- ja mielenterveysongelmista. Tytön isä puolestaan oli ollut lapsen syntymän jälkeen pidätettynä aseisiin liittyvän rikosepäilyn takia.

Lapsi kuitenkin palautettiin vanhemmilleen näiden aloittaman oikeustaistelun päätteeksi. Se johti 3-vuotiaan tytön kuolemaan.

Isä kuoli vankeudessa

Lapsi löydettiin kuolleena vanhempiensa asunnosta tammikuun lopussa. Viranomaiset tulivat paikalle ulkopuolisen tekemän ilmoituksen perusteella.

Molemmat lapsen vanhemmista pidätettiin välittömästi rikoksesta epäiltynä. Lapsen isä kuoli tutkintavankeudessa helmikuussa. Aftonbladetin mukaan kuoleman syytä selvitetään yhä.

Äidille luettiin syytteet tänään. Häntä syytetään lapsen murhasta. Syyttäjän mukaan äiti oli antanut lapselle huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja pahoinpidellyt tätä. Syyttäjän mukaan mitään syitä lääkkeiden antamiselle ei ole ollut, sillä lapsi oli tiettävästi täysin terve.

Nainen on kiistänyt osallisuutensa lapsen kuolemaan. Aftonbladet uutisoi kuoleman tultua ilmi, että naisen mukaan kyse oli onnettomuudesta. Aftonbladetin mukaan lapsen vanhemmat eivät kuitenkaan ilmoittaneet lapsen kuolemasta itse viranomaisille.

Murhaoikeudenkäynnin on määrä alkaa toukokuun 25. päivä.

Poikkeuksellisen synkkä rikostapaus on johtanut yhteiskunnalliseen keskusteluun Ruotsissa. Suuttumusta on aiheuttanut etenkin se, että sosiaaliviranomaisten epäkelvoiksi katsomat vanhemmat saivat huostaanotetun lapsensa takaisin oikeusteitse. Maan hallitus onkin nimennyt selvitysmiehen tutkimaan mahdollisuuksia parantaa huostaanotettujen lasten oikeuksia. Aftonbladetin mukaan tapaus voi johtaa jopa lakimuutokseen. 

Lue myös:

    Uusimmat