Airiston Helmessä vaikuttavan venäläismiehen passi saattanut maksaa lähes miljoonan

Turun saariston rahanpesuvyyhti on nostanut esiin kultaiset passit, joita raharikkaat voivat ostaa Maltalta.

Muutamat EU-maat myöntävät unionin ulkopuolisten maiden kansalaisille "kultaisia passeja" rahaa ja investointeja vastaan. Tällaisen passin on tiettävästi hankkinut myös talousrikostutkinnan keskiössä olevan Airiston Helmen taustalla oleva venäläismies.

Maltalaislehti Times of Malta kertoo nimettömiin lähteisiin perustuen, että mies on todella ostanut passin. Hänen nimensä löytyy kansalaisuuden vuonna 2015 saaneiden listalta, mistä Iltalehti kertoi aiemmin.

Useiden unkarilaismedioiden mukaan mies on saanut ostetun oleskeluluvan myös Unkarista. Unkarin ohjelma on sittemmin keskeytetty korruptioepäilyjen takia.

Transparency Internationalin rahanpesuun ja kultaisiin passeihin erikoistunut asiantuntija arvioi, että passi Maltalla maksaa noin 900  000–1  000  000 euroa. Kansalaisuuden saadakseen hakijan on sijoitettava iso osa summasta kansalliseen rahastoon. Sen lisäksi hänen pitää ostaa tai vuokrata Maltalta kiinteistö. Vuokraamalla kiinteistön pääsee halvemmalla.

Airiston Helmen taustalla olevaa venäläismiestä ei ole vangittu eikä tiedetä, epäilläänkö häntä rikoksesta talousrikostutkinnassa.

Airiston Helmen hallituksen ex-jäsen vangittiin talousrikosepäilyjen vuoksi 0:37


Lue myös:

    Uusimmat