Jussi Niinistö kommentoi Airiston Helmen tapausta uutuuskirjassa – tiesi operaatiosta "hyvissä ajoin"

Keskusrikospoliisin jättimäinen operaatio syyskuussa Airiston Helmen kiinteistöihin Paraisilla ei jäänyt huomaamatta. Yllätyksenä se silti tuli – paitsi valtion ylimälle johdolle.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo Jari Korkin kirjoittamassa Puolustuksen paluu -kirjassa (Otava), että hän tiesi KRP:n operaatiosta hyvissä ajoin. Kirjassa kerrotaan, että puolustushallinto oli poliisin tavoin kiinnostunut siitä, mitä Turun saariston kiinteistössä on meneillään.

Video:Kari Uoti kommentoi Airiston Helmen tapausta Rikospaikka-ohjelmassa. 

2:32

Airiston Helmen kaltaisia, puolustushallinnolle tärkeiden kohteiden lähellä tehtyjä maakauppoja on kartoitettu viime vuosina tarkasti. Yksi ongelma tällaisissa kaupoissa on niin sanottujen bulvaanien käyttö.

Bulvaanilla tarkoitetaan henkilöä, jonka nimiin kiinteistön omistus kirjataan. Tälllä tavoin todellinen omistaja saadaan häivytettyä viranomaisilta.

Kirjassa Niinistö ei suoraan ota kantaa onko Airiston Helmen kiinteistöjä ostettu sotilaallisessa tarkoituksessa, mutta yhden huolen hän nostaa esiin. Niinistön mukaan bulvaaniomisteisilla kiinteistöillä saattaa olla merkitystä mahdollisen kriisitilanteen "harmaassa vaiheessa".

Harmaata vaihetta kuvataan kirjassa tilanteeksi, jossa sotatoimet eivät ole alkaneet, mutta maassa on jo vieraita joukkoja.

Airiston Helmen tapauksen rikostutkinnan odotetaan valmistuvan keväällä. 36-vuotiasta venäläistä ja 51-vuotiasta virolaista miestä epäillään törkeistä veropetoksista. KRP on epäillyt, että Airiston Helmen kiinteistöillä on pesty rahaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja