Mainos

Kohuttu Airiston Helmi tehnyt vuosia rökäletappioita – tämä tiedetään KRP:n tutkinnassa olevasta yrityksestä ja sen taustoista

0:37

Suuren kiinnostuksen ja keskusrikospoliisin talousrikostutkinnan keskellä oleva Airiston Helmi Oy on historiansa aikana tehnyt runsaasti tappiota.

Vuonna 2007 perustetun yrityksen tappio on vuosina 2014–2017 vaihdellut 270 000 euron ja 649 000 euron välillä. Sen henkilöstö on ollut vain muutamia henkilöitä, ja toimialaksi on merkitty omien kiinteistöjen kauppa.

Varoja yrityksellä on runsaasti, pääasiassa rakennuksia ja maaomaisuutta, jota on taseen perusteella noin 4,5 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan yrityksellä on vierasta pääomaa yli 10 miljoonaa euroa, josta yli puolet pääomalainoja.

Yritys on siis ilmeisesti hankkinut omaisuutta lainoin, ja sen omavaraisuusaste on pahasti pakkasen puolella. Rahaa onkin tarvittu runsaasti, sillä yritys on tehnyt lukuisia maa- ja kiinteistökauppoja Lounais-Suomen saaristossa.

Venäläismiehen ovi Eurooppaan: "Kultainen passi"

Yrityksen asiakirjojen perusteella yritystä johtavat vuonna 1955 syntynyt Italiassa asuva Italian kansalainen ja vuonna 1957 syntynyt Maltan kansalainen, jolla on tilapäinen osoite Paraisilla.

Kumpikin ovat miehiä. Viimeksi mainittu on kotoisin Venäjältä.

Iltalehti kertoikin, että mies onkin saanut Maltan ”kultaisen passin”, joka käytännössä myydään halukkaille.

Italialaismiehestä ei löydy tietoja suomalaisista rekistereistä ainakaan Suomessa asumisen osalta. Patentti- ja rekisterihallituksen papereista löytyy kuitenkin tämän allekirjoitus yritystä koskevista papereista.

Vangittujen rikosepäilyt jo vuodelta 2014

Yhdeksi yrityksen nimenkirjoittajaksi on nimetty Suomessa asuva vietnamilaistaustainen taloushallinnon ammattilainen, jolla on nimenkirjoitusoikeus myös monissa muissa suomalaisissa yrityksissä erityisesti matkailualalta.

Lisäksi poliisi on vanginnut kaksi yritykseen liittyvää henkilöä. Toinen on yrityksen hallituksen entinen jäsen, toisen taas tutkintaan kytki tämän käyttämä puhelin.

Käräjäoikeus katsoi, että miehiä on syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen vuosina lokakuun 2014 ja huhtikuun 2018 välisenä aikana.

Tapauksessa syyte on määrä nostaa 30. kesäkuuta vuonna 2019.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja