Mainos

Turistit käyttävät pääkaupunkiseudun kasvavaa Airbnb-tarjontaa

Hollantilaiset Piet ja Ans Aarts tulivat Hyvinkäälle katsomaan motocrossin MM-osakilpailua. Kun he yrittivät löytää pikkukaupungin läheltä majoitusta, lähes kaikki hotellit olivat viikonloppuna täynnä.  

He kysyivät apua tyttäreltään, joka suositteli Airbnb-palvelua, jonka kautta ihmiset vuokraavat kotejaan tai huoneita matkailijoille. He selasivat pääkaupunkiseudun tarjontaa ja päätyivät Vantaalle Pirjo Uutelan ja Sami Virkkusen perheen omakotitalon pihalla olevaan saunamökkiin.  

– Olemme kiinnostuneita ihmisten elämästä ja luonnosta, eikä näitä asioita hotellissa voi nähdä, Ans Aarts perustelee pariskunnan valintaa.   

Airbnb on Suomessa melko helsinkiläinen ilmiö. Helsingistä hakemalla palvelu tarjoaa lähes 900 majoitusvaihtoehtoa, joista osa on kehyskuntien alueella. Esimerkiksi Oulusta Airbnb tarjoaa vain 19 vaihtoehtoa.  

Kesällä enemmän kysyntää  

STT:n 30:lle Airbnb-majoittajalle lähettämään lyhyeen kyselyyn tuli noin kymmenen vastausta. Niiden perusteella kesäkuukausina kysyntä on noin kaksinkertaista muihin kuukausiin verrattuna. Moni kertoikin vuokraavansa kesällä huonetta tai asuntoaan noin 15-20 vuorokautta kuukaudessa.   

Uutela ja Virkkunen laittoivat saunarakennuksensa vuokralle viime vuoden lokakuussa. Samoihin aikoihin he majoittuvat Airbnb:n kautta Tampereella testatakseen palvelun.  

– Kyselimme majoittajilta paljon kysymyksiä, ja positiivinen kokemus helpotti ryhtymistä majoittajiksi, Uutela sanoo.  

Sen jälkeen asiakkaita on riittänyt tasaisesti, noin neljä pariskuntaa tai perhettä kuukaudessa. Jotkut yöpyvät Vantaalla lentokentän läheisyydessä vain yhden yön, toiset Aartsin pariskunnan tapaan noin viikon.  

– Kutsumme vieraat yleensä kanssamme viinille tai vietämme muuten heidän kanssaan aikaa, jos he haluavat, Uutela kertoo.  

Vuokra on pääomatuloa  


Airbnb:n listalle asuntonsa, huoneensa tai kesämökkinsä laittava muuttuu verovelvolliseksi vuokranantajaksi heti, kun ensimmäinen majoittuja maksaa katosta päänsä päällä. Vuokraamisessa ei ole tulon alarajaa, vaan majoittaja saa alusta alkaen veronalaista pääomatuloa. Pirjo Uutela kävi verotoimistossa kysymässä ohjeet oikeiden verojen maksamiseen.  

-Satunnaisesti vuokraavat eivät välttämättä ymmärrä, että vuokratulojen verotusohjeet koskevat myös heitä, kertoo johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.  

Tuloista voi vähentää vuokraustoiminnan kuluja, kuten yhtiövastikkeen ja siivouskuluja. Myös Airbnb:n majoittajalta veloittaman kolmen prosentin palvelumaksun voi vähentää verotuksessa. Satunnainen vuokraus ei vaikuta oman asuntolainan korkovähennykseen.  

Vuokraamisen ammattimaisuuden perusteella verottaja jakaa Airbnb-toiminnan vuokraamis- tai majoitustoiminnaksi. Oman asunnon tai sen yksittäisten huoneiden vuokraaminen tulkitaan vuokraamistoiminnaksi, jossa arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Useamman asunnon vuokraaminen lyhytaikaiseen majoittumiseen voi olla ammattimaista majoitustoimintaa. Jos toiminta tulkitaan ammattimaiseksi majoitustoiminnaksi ja tulot ylittävät 8500 euroa vuodessa, toiminnasta pitää maksaa myös arvonlisäveroa.    

Hakkaraisen mukaan Verohallinnolla ei ole arvioita, kuinka suuri osa Airbnb:n ja vastaavien majoituspalveluiden kautta vuokraavista maksaa veronsa säntillisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.