Airbnb:n pelätään horjuttavan Suomen majoitusbisnestä: "Se on taas se iso käsi, joka huolestuu pienen ihmisen puolesta"

Suomessa matkailuala pelkää Airbnb:n kaltaisten palveluiden lisääntyvän ja vievän matkailualan työpaikkoja. Yksityisille majoittajille vaaditaankin samanlaisia sääntöjä kuin muilla matkailualan yrityksillä.

Suomessakin suosiotaan kasvattaneessa Airbnb-palvelussa jokainen voi ilmoittaa asuntonsa tai huoneensa muiden vuokrattavaksi.

Heini Lehväslaiho on yksi Airbnb:tä käyttävistä. Hän vuokraa asuntoaan kesän ajan turisteille, sillä hän asuu itse asuu kesät saaressa.

– Tänne Kallioon tulee tosi paljon nuoria ihmisiä, jotka haluavat tutustua nuorten kaupunkikulttuuriin. Miten he hotellista pääsisivät siihen sisälle, Lehväslaiho kysyy.

Vuokrarahat eivät suinkaan mene suoraan Lehväslaiholle, sillä kolmasosa menee veroihin. Vastapainoksi hän saa hakea vuokra-ajalta verovähennyksiä esimerkiksi kalusteista ja hoitovastikkeista.

Kaikkien ei kuitenkaan uskota maksavan veroja vuokrauksesta.

– Kun on otollinen paikka harmaalle taloudelle, niin silloin syntyy tällaisia liikemiehiä, jotka hankkivat useita huoneistoja haltuunsa ja pystyvät tätä kautta harjoittamaan verovapaata toimintaa, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Lakiin kaivataan selvennystä

Laki ei määrittele, onko Airbnb:n kaltainen toiminta vuokra- vai majoitustoimintaa. Epäselvyyksien vuoksi yksityisten majoittajien ei tarvitse noudattaa samoja säännöksiä kuin matkailualan ammattilaisten.

Lapin mielestä tämä tarjoaa suosiotaan nostavalla Airbnb:lle ja sen kaltaisille palveluille kilpailuedun. MaRa ry on ehdottanut Työ- ja Elinkeinoministeriölle, että yksityisen majoitustoiminnan laajuus selvitettäisiin ja tarpeelliset lakimuutokset tehtäisiin.

– Olemme ehdottaneet, että alle 30 päivän vuokrasopimukset kiellettäisiin tulevaisuudessa. Tähän ilmiöön pitäisi ottaa kantaa ennen kuin tämä pääsee niin isoksi, että tämä vaikuttaa hostelleihin ja halvemman hintatason hotelleihin. Kun sieltä tipahtaa kysyntä, niin myös verot tippuvat ja työpaikat vähenevät.

Myös Vuokranantajien etujärjestö kaipaa selkeytystä toimintaan. Vuokranantajat ovat soitelleet neuvontalakimiehille, että heidän oma vuokralaisensa tarjoaa asuntoa Airbnb:ssä ja kysyneet, onko toiminta laillista. Vuokranantajat pelkäävät, että heidän asuntonsa muutetaan majataloiksi.

– Majoittamisessa on hyviä ja huonoja puolia, osa vuokranantajista tykkää siitä ja osa ei. Ei siihen ole yhtenäistä kantaa. Ongelma on siinä, että onko se vuokraus- vai majoitustoimintaa. Lainsäädäntö on tällä hetkellä epäselvä, eikä mitään rajanvetoa voida tehdä. Toivoisimme siihen tarkennusta, Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu kertoo.

Lehväslaihon mukaan etenkin asunnonomistajien toiminnan säänteleminen olisi omituista.

– Varmaankin vuokra-asuntojakin käytetään näissä jonkun verran, mutta jos kyseessä on omistusasunto, niin minun mielestä säännöstely kuulostaa hyvin epäilyttävältä. Idea on se, että tulet toisen kotiin. Jos teet sitä ammattimaisesti, niin ei se ole sinun kotisi, Lehväslaiho sanoo.

Avaako kilpailua vai aiheuttaako epäreilun tilanteen?

Airbnb:n puolustajien mukaan palvelu avaa kilpailua. Timo Lapin mielestä kilpailu ei ole reilua, koska yksityisiä majoittajia ei valvota ja esimerkiksi hotelleja sitovat useat lait.

– Ei ole realistista ajatella, että hotellitoiminnassa ei sovellettaisi yhdenveraisuuslainsäädäntöä tai turvallisuuslainsäädäntöä. Se ei ole todennäköinen vaihtoehto. Tämän lainsäädännön ulottaminen siihen yksityiseen majotukseen voi olla vaikeaa, Lappi sanoo.

Lehväslaihon mielestä turvallisuudesta ja siisteydestä huolehtiminen ei ole ongelma, koska majoituspalvelun käyttäjät arvioivat toisensa.

 – Se on taas se iso käsi, joka huolestuu pienen ihmisen puolesta. Tämä on läpinäkyvää toimintaa. Sekä majoittaja että majoittuja arvostellaan palvelussa, ja jos jotaki tapahtuu, niin se on heti sinun tiedoissasi, etkä pysty enää jatkamaan. Airbnb esimerkiksi poistaa sut sieltä, Lehväslaiho toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat