Airbnb-majoitus kuumentaa tunteita Lapissa: Postin mukana jaettiin erikoinen Salahotellit-lehti – mistä on kyse?

Airbnb – taloyhtiön riemu vai riesa? 4:04
Huomenta Suomessa ruodittiin aihetta: Airbnb - taloyhtiön riemu vai riesa?

Rovaniemellä jaettiin viime kuussa postilaatikkoihin ja -luukkuihin lehteä, jossa hyökätään väkevästi ammattimaista lyhytaikaista asunnonvuokraustoimintaa vastaan. MTV Uutiset kysyi lehden päätoimittajalta, mistä on kyse.

Ulkoasultaan iltapäivälehteä muistuttava Salahotellit-julkaisu kritisoi muun muassa suosiotaan kasvattanutta Airbnb-majoitustoimintaa. Lehti on täynnä lööppimäisiä otsikoita, joissa osansa saavat majoittajien lisäksi myös Rovaniemen rakennusvalvonta ja päättäjät.

Lehden päätoimittaja Sven Pahajoki kertoo MTV Uutisille, että lehden tarkoituksena oli herättää keskustelua aiheesta ja saada "käsistä riistäytynyt" ammattimainen vuokraustoiminta kuriin.

– Kyllä tämä lehti on herättänyt valtavasti keskustelua Rovaniemellä, Pahajoki toteaa.

Pahajoki kertoo itse kirjoittaneensa koko Salahotellit-lehden. Taustalla on myös joukko matkailuyrittäjiä. Pahajoki ei kuitenkaan halua eritellä taustatahoja sen tarkemmin.

"Airbnb-vuokraus häiritsee talon muita asukkaita"

Pahajoen mukaan Airbnb-vuokraustoiminta on riistäytynyt Rovaniemellä käsistä ja muuttunut ammattimaiseksi sekä samalla luvattomaksi "salahotellitoiminnaksi".

Pahajoen mukaan asia on herättänyt keskustelua paikallisten keskuudessa. Hän kertoo saaneensa lehden julkaisun jälkeen useita yhteydenottoja ihmisiltä, joita naapurissa pyörinyt majoitustoiminta on häirinnyt. 

– En paljon valehtele, jos sanon, että olen saanut yli sata puhelua vihaisilta asukkailta, jotka ovat tulleet häirityiksi, kun siellä ravaa ihmisiä kovaan ääneen. Ja lisää tulee koko ajan, hän kuvailee.

Kritiikin kohteeksi joutuneet Airbnb-vuokranantajat tai muut lyhytaikaista asunnonvuokraustoimintaa pyörittävät eivät puolestaan ole Pahajoen mukaan ollut häneen yhteydessä – siitäkään huolimatta, että Salahotellit-lehdessä on julkaistu jopa väitettyä "salahotellitoimintaa" pyörittävien vuokranantajien nimiä. 

– Se on kyllä ihan ihmeellistä, että miten se niin meni. Odotin kyllä, että sieltä tulisi negatiivista palautetta, mutta minulle on tullut vain myönteistä palautetta, Pahajoki sanoo.

– Varmasti he ovat kyllä siitä ottaneet nokkiinsa, hän kuitenkin toteaa viitaten majoittajien nimien julkaisuun.

Ei hyökkäys tavallista Airbnb-majoitusta kohtaan

Pahajoki kertoo, että hänellä ei itsellään ole mitään aidosti väliaikaista Airbnb-majoitustoimintaa vastaan. Sen sijaan hän näkee ongelmalliseksi sen, jos Airbnb-majoituksesta tehdään ammattimaista bisnestä.

– Siitähän ei kukaan häiriinny, jos joku lähtee lomalle ja vuokraa asuntonsa muutamaksi päiväksi. Sehän on sinänsä sallittua, hän kommentoi 

Pahajoki kertoo saaneensa tietoonsa esimerkkejä, joissa osa kerrostalon asunnoista on Airbnb-vuokrausta harjoittavien yritysten omistamia. Hän myös väittää, että ammattimaista vuokraustoimintaa pyörittävät tahot olisivat laiminlyöneet esimerkiksi paloturvallisuusmääräyksiä.

Pahajoen mukaan talojen asukkaiden lisäksi kärsijöinä ovat paikalliset matkailuyrittäjät.

– Ei ole ihmekään, että siinä matkailuyrittäjät vetävät herneet, koska kyllä tämä on vaikuttanut sinnekin.

Poliisi selvittää majoitustoimintaa

Lapin poliisi tiedotti noin kuukausi sitten käynnistäneensä esiselvityksen majoitusalan mahdollisesta harmaasta taloudesta.

Uudenlainen majoitusalan toiminta on poliisin mukaan kasvava ilmiö ja ihmisiltä voi unohtua asiaan liittyvä lainsäädäntö.

Poliisin mukaan kyse ei kuitenkaan ollut tässä vaiheessa rikosepäilyistä eikä varsinaisesta esitutkinnasta.

– Majoitustoiminnassa on useita yleisesti tunnettuja ja suuren suosion saavuttaneita nettialustoja, jotka ovat olleet synnyttämässä uudentyyppistä liiketoimintamallia majoitusalalle, poliisi kuvaili tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat