Aira Samulin rakennutti itselleen vanhuudenkodin

Aira Samulinia odottaa kaunis, ikääntyvän ihmisen tarpeet huomioiva vanhuudenkoti Hyrsylässä. 83-vuotias teräsleidi esittelee mielellään kotinsa nokkelia ratkaisuja, joiden kautta hän haluaa kiinnittää huomiota vanhusten asumiseen.

Aira Samulinin vanhuudenkoti on kooltaan 138 neliötä. Kauniin vaaleasta ja avarasta kodista löytyy muun muassa oma tanssisali, pieni uima-allas sekä asianmukaisesti varusteltu hoivahuone.

− Kodista on tullut nähtävyys. Esittelen sitä mielelläni malliesimerkkinä siitä, mitä ikäihmisen kodissa tulisi ottaa jo rakentamisvaiheessa huomioon.Ovet voi tehdä pyörätuolia varten leveämmiksi, pistorasiat voi asettaa lattiatason sijaan käden korkeudelle, Aira mainitsee esimerkkeinä.

Aira muistuttaa, että suurten ikäluokkien myötä kaikki eivät tule mahtumaan vanhainkoteihin, eivätkä kaikki sinne edes halua.

− Kun olosuhteet omassa kodissa ovat hyvät, kotona voi asua pidempään. Jokainen meistä on ansainnut hyvän vanhuuden, Aira sanoo.

Toistaiseksi Airan koti seisoo Hyrsylän mutka -karjalaistalon vieressä tyhjillään.

− Otin taloa varten kymmenen vuoden lainan. Pitää tehdä keikkaa, jotta pystyn maksamaan sen.

− Saa nähdä, muutanko sinne koskaan vai kaadunko saappaat jalassa Esplanadilla, Aira heläyttää tyylilleen uskollisesti.

Lapsenlapsenlasten pauloissa

Airan viime päivät ovat kuluneet tauteja potiessa.

− Ensin minuun iski noro-virus, sitten perään sitkeä flunssa. Täytyy käydä pian yleistarkastuksessa, Aira sanoo.

Muuten kevääseen kuuluu kaikin puolin hyvää. Iloa tuovat erityisesti puolen vuoden sisään syntyneet neljännen sukupolven edustajat, kaksi lapsenlapsenlasta.

− Se yllätti, miten ihana on pieni vauva, josta näkee jo tässä vaiheessa omia, tuttuja piirteitä, Aira kuvailee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat