Mainos

Aikuistyypin diabetes yleisempää Somalialais- ja kurditaustaisilla kuin muussa väestössä – geeniperimän lisäksi ympäristö- ja elämäntapatekijöillä on merkittävä vaikutus

8:45
Kakkostyypin diabetes on maailmanlaajuinen ja kasvava ongelma. Aihe puhutti Huomenta Suomessa.

Väitöstutkimus paljastaa, että kakkostyypin diabetes on yleisempää somalialais- ja kurditaustaisilla kuin muussa väestössä.

Kakkostyypin diabetes on somalialais- ja kurditaustaisilla ihmisillä koko väestöä yleisempää, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Lisäksi tutkimuksessa huomattiin, että lihavuus on yleistä somalialais- ja kurditaustaisilla naisilla.

Myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden yleisyydessä on merkittäviä eroja ulkomaalaistaustaisten ryhmien ja koko Suomen väestön välillä.

–  On tarpeen arvioida, kuinka tarkasti tällä hetkellä yleisesti käytetyt sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskilaskurit ennustavat myös ulkomaalaistaustaisen väestön sairastumisriskiä, sanoo terveystieteiden maisteri Natalia Skogberg tiedotteessa.

Geeniperimän lisäksi ympäristö- ja elämäntapatekijöillä on merkittävä vaikutus sairauksien syntyyn. Ulkomaalaistaustaisen väestön altistukset ennen maahanmuuttoa, sen aikana ja jälkeenkin voivat poiketa Suomessa syntyneen väestön altistuksista, tutkimuksessa todetaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja