Aikuistyypin diabetes yleisempää Somalialais- ja kurditaustaisilla kuin muussa väestössä – geeniperimän lisäksi ympäristö- ja elämäntapatekijöillä on merkittävä vaikutus

8:45
Kakkostyypin diabetes on maailmanlaajuinen ja kasvava ongelma. Aihe puhutti Huomenta Suomessa.

Väitöstutkimus paljastaa, että kakkostyypin diabetes on yleisempää somalialais- ja kurditaustaisilla kuin muussa väestössä.

Kakkostyypin diabetes on somalialais- ja kurditaustaisilla ihmisillä koko väestöä yleisempää, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Lisäksi tutkimuksessa huomattiin, että lihavuus on yleistä somalialais- ja kurditaustaisilla naisilla.

Myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden yleisyydessä on merkittäviä eroja ulkomaalaistaustaisten ryhmien ja koko Suomen väestön välillä.

–  On tarpeen arvioida, kuinka tarkasti tällä hetkellä yleisesti käytetyt sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskilaskurit ennustavat myös ulkomaalaistaustaisen väestön sairastumisriskiä, sanoo terveystieteiden maisteri Natalia Skogberg tiedotteessa.

Geeniperimän lisäksi ympäristö- ja elämäntapatekijöillä on merkittävä vaikutus sairauksien syntyyn. Ulkomaalaistaustaisen väestön altistukset ennen maahanmuuttoa, sen aikana ja jälkeenkin voivat poiketa Suomessa syntyneen väestön altistuksista, tutkimuksessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja