Aikuiskoulutustukea saa vuosittain yli 20 000 henkilöä – tukea saavat vaihtavat ammattia muita innokkaammin

Aikuiskoulutustukea saaneet suorittavat uusia tutkintoja ja vaihtavat ammattia selvästi muita useammin, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuore tutkimus. Erot työllisyydessä ja ansioissa ovat kuitenkin varsin pienet.

Aikuiskoulutustukea käyttävät etenkin julkisella sektorilla työskentelevät naiset. Teollisuuden työntekijät taas ovat selvästi aliedustettuina.

Niistä, jotka aloittivat opiskelun aikuiskoulutustuella vuonna 2011, yli kaksi viidesosaa eli 42 prosenttia suoritti aiempaa korkeamman tutkinnon seuraavien neljän vuoden aikana. Vertailuryhmästä taas vain neljä prosenttia suoritti korkeamman tutkinnon.

Aikuiskoulutustukea saa Suomessa vuosittain yli 20 000 henkilöä. Tuki on tarkoitettu opintovapaalle jäävälle palkansaajalle tai päätoimiselle yrittäjälle. Sitä voi saada, jos on ollut työelämässä yhteensä vähintään kahdeksan vuotta. Lisäksi takana pitää olla vähintään vuosi nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä.

Etlan tutkimuspäällikön Antti Kauhasen mukaan aikuiskoulutustuki voisi auttaa ammattirakenteiden muutokseen sopeutumisessa. Hänen mukaansa tuki sopii etenkin ihmisille, joiden työllisyyttä uhkaa teknologinen kehitys tai työn siirtäminen ulkomaille.

Tutkimuksessa selvitettiin aikuiskoulutustuen vaikuttavuutta tutkinnon suorittamiseen, ammatinvaihtoon, työllisyyteen ja tuloihin vuosina 2011–2015. Aihetta tutkittiin Suomessa nyt ensimmäisen kerran.

Lue myös:

    Uusimmat