Oletko harkinnut työpaikan vaihtamista? Tutkimus osoittaa, kenen lompakko kasvaa vaihtaessa

Työpaikan vaihtamisen hyödyt ovat olleet tutkimuksen mukaan eri ikäluokille samat.

Työpaikan vaihtaminen kannattaa, etenkin jos on korkeakoulutettu mies, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimus.

Korkeasti koulutettujen miesten palkka voi nousta kymmenenkin prosenttia, kun he vaihtavat työpaikkaa. Keskimäärin miesten palkat ovat nousseet 3,4 prosenttia ja naisten 3,0 prosenttia, kun he ovat siirtyneet uuden työnantajan palvelukseen.

Nämä luvut perustuvat pitkään rekisterihistoriaan, joka pitää sisällään palkkakehityksen vuosilta 1963–2019. Kyse on siis keskiarvoista, ei palkankorotusautomaatista.

Työpaikan vaihtamisen hyödyt ovat olleet tutkimuksen mukaan eri ikäluokille samat. Ne voivat kuitenkin vaihdella työntekijän sukupuolen ja koulutusasteen mukaan.

Esimerkiksi alemman koulutusasteen koulutuksen saaneiden naisten palkka näyttäisi kehittyvän paremmin, kun he pysyvät saman työnantajan palveluksessa.

Kannattaako pitkä työsuhde?

Pitkä työsuhde saman työnantajan leivissä on historiallisesti tarkasteltuna kasvattanut tilipussia noin 1–1,5 prosenttia vuodessa.

Tämä trendi on kuitenkin heikentynyt, sillä vuosina 1975 ja 1980 syntyneiden palkoissa pitkä työsuhde ei näy yhtä positiivisena palkkakehityksenä kuin vanhemmilla sukupolvilla.

1975–1980 syntyneet ovatkin vaihtaneet työpaikkaa useammin kuin vanhemmat ikäluokat. Naiset ovat kirineet vaihtoinnossa miesten ohi.

Vuonna 1980 syntyneet naiset ovat vaihtaneet työpaikkaa keskimäärin seitsemän ja miehet kuusi kertaa. Vuosina 1940–1945 syntyneet naiset taas vaihtoivat työpaikkaa keskimäärin kolme ja miehet viisi kertaa.

Tutkimus perustuu ETK:n rekisteritietoihin vuosilta 1963–2019 ja tarkastelee 5 400 henkilön työuraa ja palkkakehitystä 23–39 ikävuoden välillä. Tutkimuksessa tarkastellut henkilöt ovat syntyneet vuosina 1940–1980 ja työskennelleet pääasiassa yksityisellä sektorilla.

Kysely: Työpaikan ja alan vaihto kiinnostaa yhä useampia 8:03
Kysely osoittaa: Työpaikan ja alan vaihto kiinnostaa yhä useampia

Lue myös:

    Uusimmat