Aikooko Halla-aho kutsua eduskunnan koolle? "Yksikään ryhmä ei ole lähestynyt minua tällaisen toiveen kanssa"

Puhemies Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan yksikään eduskuntaryhmä ei ole lähestynyt häntä toivoakseen eduskunnan koolle kutsumista.

Osa oppositiosta vaatii eduskunnan istuntotauon keskeyttämistä, jotta eduskunta pääsisi äänestämään valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) luottamuksesta.

Eduskunnan koolle kutsuminen on eduskunnan puhemiehen tehtävä.

– Yksikään ryhmä ei ole lähestynyt minua tällaisen toiveen kanssa, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho sanoo MTV Uutisille.

Halla-ahon mukaan eduskunnan koolle kutsuminen on tarpeetonta, ellei ole merkkejä siitä, että enemmistö hallituksen takana olisi kadonnut. 

Oppositio on jo ilmaissut epäluottamuksensa hallitusta kohtaan, ja jäänyt äänestyksessä vähemmistöön. Eduskuntaa on tarpeetonta kutsua koolle, ellei ole selviä merkkejä siitä, että hallituksen takana oleva enemmistö olisi kadonnut, ja ellei enemmistöä edustava määrä eduskuntaryhmiä vaadi eduskuntaa koolle.

Hallituspuolueilla on yhteensä 109 kansanedustajaa ja oppositiolla 91. Yksin oppositioryhmät eivät siis saa muodostettua enemmistöä eduskunnassa.

Eduskunnan istuntotauko päättyy, ja syysistuntokausi alkaa näillä näkymin syyskuussa. Täysistuntoja pidetään kuitenkin eduskunnan työtilanteen mukaan. 

Perustuslain mukaan puhemies kutsuu koolle täysistunnot, mutta ei saa kieltäytyä ottamasta asiaa käsittelyyn, ellei hän katso sen olevan vastoin lakia tai eduskunnan jo tekemää päätöstä. Jos eduskunta on tyytymätön puhemiehen toimintaan, perustuslakivaliokunta voi ottaa puhemiehen toiminnan käsittelyynsä.
 

Lue myös:

    Uusimmat