Äidin alkoholismi ja isän mielenterveysongelmat varjostivat juontaja Ivan Puopolon lapsuutta: "Minulla on ollut melkein huonoin mahdollinen lähtökohta elämälle"

Maailmanselittäjät ja paluu tulevaisuuteen 8:07
Ivan juontaa Uutisaamussa päivän tärkeimpiä asioita.

Uutisaamun juontaja Ivan Puopolo on selvinnyt rajusta lapsuudesta huolimatta.

Uutisaamusta tuttu juontaja ja journalisti Ivan Puopolo varttui haastavissa olosuhteissa. Puopolon vanhemmat muuttivat alle 1-vuotiaan pikku-Ivanin kanssa Italiasta Suomeen, hänen äitinsä kotimaahan.

Ivanin ollessa 5–6-vuotias puhkesi hänen espressokeittimiä maahantuovalle isälleen vaikea kaksisuuntainen mielialahäiriö. Vanhemmat erosivat, ja Ivan tapasi isäänsä säännöllisesti. Isän mielenterveysongelmat pahenivat vuosi vuodelta.

– Olen nähnyt häntä niin sanotusti normaalina vain, kun hän oli lääkittynä sairaalassa. Isä on aina näyttäytynyt minulle vähän outona ja etäisenä. Koskaan ei voinut tietää mitä tapahtuu, maanisen ihmisen kanssa se on sellaista hullunmyllyä.

Ivan tutustui isäänsä vasta paremmin aikuisena. Hän muistelee isänsä eri vaiheita, kun miehellä oli maniavaihe meneillään. Tämä ideoi uusia laitteita ja hankki kalliin urheiluauton.  

– Hänen käytöksensä tuntui välillä koomiselta. Maanisina aikoina tapahtui kaikenlaista. Kerran hän ilmestyi Pontiac trans am -auton kanssa pihaan ja soitti, että lähdenkö hänen kanssaan Turkuun. Maanisella ihmisellä on myös paljon ideoita. Hän kehitti anti pierukoneen. Sellainen kapseli, joka laitetaan peräaukon ympärille. Se blokkaa hajut ja äänet, Ivan naurahtaa.

"En tiedä, kertoisivatko he sitä minulle, jos näin olisi tapahtunut"

Puopolon isä kuoli vuonna 2005. Tuolloin isä lähti mielisairaalasta eikä palannut enää takaisin.

– Isä oli viimeiset ajat Tampereen mielisairaalassa, mutta halusi paeta sieltä. Hommasin hänelle etukäteen rahat junalippuihin Turkuun. Hän meni junalla Turkuun ja sieltä laivalla Tukholmaan. Lopulta matkusti junalla Italiaan, jossa kuoli. Hän pääsi minne halusi.

Ivanin sukulaiset sanoivat isän kuolleen sydänkohtaukseen.

– En ole koskaan nähnyt mitään dokumenttia. Tiedän, että siinä sairaudessa on iso itsemurhariski. En tiedä, kertoisivatko he sitä minulle, jos näin olisi tapahtunut. Halusivatkohan he suojella, en tiedä.

Juontajatähti on pohtinut myös mielenterveyssairauden perinnöllistä alttiutta.

– Nuorempana pelkäsin. Tiesin, että se alttius on silloin myös suurempi. En ole enää siitä niin huolestunut.

Äiti oli alkoholisti

Vanhempien erotessa Ivan jäi asumaan äidilleen. Lapsuus alkoholistiäidin rinnalla ei ollut helppoa.

– Olen pienestä pitäen joutunut pitämään itsestäni huolen. Äiti on pystynyt huolehtimaan itsestään, mutta minä olen toiminut yksin. Ei hän ole minua heitteille jättänyt, mutta on ollut tilanteita, jotka olen joutunut kohtaamaan yksin.

Ivanilla on surullinen muisto lapsuudesta, kun äidin silloinen poikaystävä heitti hänet ulos omasta kodistaan. Ivan oli tuolloin vasta 7-vuotias, eikä oma äiti ollut kotona.

– Heräsin siihen, kun puhelinta hakataan pöytään ja minut heitettiin pihalle kello viisi aamulla Kuopiossa koiran kanssa. Muistan kuulleni mainittavan hotelli Ritzin ja päättelin, että äiti on siellä. Lähdin sinne ja siellä mutsi oli ja menin hänen kanssaan hotelliin yöksi.

Äidin alkoholismi ei ollut Ivanille pelkkää surua ja kurjuutta. Hän onnistui kannustamaan Ivania ja rakentamaan hänelle hyvää itseluottamusta elämään.

– Vaikka hän dokasi, hän kuitenkin sai sen tunteen minulle aikaiseksi, että välittää ja ne hetket, kun hän oli läsnä, hän todella oli läsnä. Hän aina kannusti ja uskoi minuun. Siitä on varmaan syntynyt vähän valheellisen hyvä itseluottamus.

"Tärkein tekijä selviytymiseen on ollut geenilotto"

Ivanin äiti menehtyi vuonna 2015. Alkoholismi paheni loppua kohti. Vaikeista olosuhteista huolimatta Ivan on selvinnyt elämässä hyvin. Hän on kahden lapsen isä ja juontaa menestyksekkäästi Uutisaamussa. Mies luettelee syitä sille, ettei ole päätynyt vanhempiensa kaltaiseen elämään.

– Minulla on ollut melkein huonoin mahdollinen lähtökohta elämälle. Tärkein tekijä selviytymiseen on ollut geenilotto. Pystyn psykologisesti menemään eteenpäin tilanteissa, jotka voivat olla muille musertavia. Isovanhemmat olivat myös iso turva. Kakkosisäpuoli oli myös hyvä. Äiti oli myös hyvä äiti, mutta hän dokasi niin paljon, että kukaan ei pysty olemaan hyvä ihminen sellaisella määrällä.

Hän on kertonut lapsilleen avoimesti kaiken omasta lapsuudestaan, vaikka äidin alkoholismista hän ei ole kertonut ennen tämän kuolemaa.

– Pyrin olemaan niin rehellinen kuin ikinä mahdollista. En valehtele lapsilleni. Halusin suojella mutsia, kun hän eli. En kertonut hänen alkoholismistaan kuin vasta kuoleman jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat