Ahtisaaren hautajaisiin saapunut namibialaistoimittaja: "Häntä pidetään yhtenä meistä"

Presidentti Ahtisaaren arkku laskettiin hautaan 1:35
Presidentti Martti Ahtisaaren arkku laskettiin hautaan

Namibian yleisradioyhtiön NBC:n toimittajan Blanche Gorensesille oli kunniatehtävä päästä matkustamaan Helsinkiin presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisiin. Gorenses matkusti Helsinkiin Namibian presidentin Hage Geingobin seurueessa.

Ahtisaari on Gorensesin mukaan hyvin tunnettu ja korkeasti arvostettu henkilö Namibiassa, mitä kuvastaa sekin, että presidentti Geingobi matkusti hautajaisiin Helsinkiin. Gorenses muistuttaa, että Ahtisaari sai Namibian kunniakansalaisuuden ansioistaan maan itsenäistymisprosessissa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.

Gorensesin mukaan tavalliset kansalaisetkin Namibiassa tietävät Ahtisaaren.

–  Ahtisaarta pidetään yhtenä meistä. Hänen mukaansa on nimetty kouluja ja katuja, Gorenses sanoo.

Ahtisaari toimi Namibiassa YK:n erityisedustajana vuonna 1989, kun maassa järjestettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit. Gorensesin mukaan Ahtisaaren tuolloin jättämä kädenjälki näkyy edelleen Namibiassa.

– Hän loi perustan, joka edelleen vaikuttaa Namibiassa. Myöhemmät vaalit ovat rakentuneet ensimmäisten vaalien luomalle demokraattiselle ja rauhanomaiselle perustalle, Gorenses sanoo.

Yleisradioyhtiön Suomi-spesialisti

Gorenses on eräänlainen NBC:n Suomi-spesialisti, sillä hän sai haastatella presidentti Sauli Niinistöä tämän vieraillessa Namibiassa viime huhtikuussa.

Gorensesin asemaa Suomi-spesialistina selittää osaltaan se, että hän opiskeli journalismia Helsingin yliopistossa kolme vuoden ajan vuosina 2010–2012.

– Tuntui hyvältä tulla takaisin Suomeen, vaikka vierailun aihe on tietysti surullinen. Tuntuu kuin olisin tullut kotiin, Gorenses sanoo.

–  Suomen sääolot tietäen olisin kyllä huomattavasti mieluummin tullut Suomeen kesällä kuin marraskuussa, Gorenses naurahtaa.

Gorenses kiittelee Suomen ja Namibian läheisiä suhteita, jotka osaltaan mahdollistivat hänenkin journalismiopintonsa Helsingin yliopistossa. Hän arvioi, että Namibian suhteellinen poliittinen vakaus on osaltaan suomalaisten ansiota.

–  Me olemme oppineet suomalaisilta, kuinka olla rauhallisia, Gorenses sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat