Mainos

Ähtärissä varaudutaan pandojen tuloon istuttamalla bambua – kestävätkö Suomen talvea?

Jättiläispandojen tulo Ähtärin eläinpuistoon ei ole vielä varmaa, mutta Ähtärissä käynnistyi tänään bambunviljelykokeilu. Tavoitteena on testata neljän pandalle maistuvan bambulajin soveltumista Suomen talveen.

ProAgria käynnisti tänään yhteistyössä Ähtärin Eläinpuiston kanssa Bambua pandalle -hankkeen, jossa selvitetään lajien menestymistä Kuusiokuntien alueella Suomessa.

– Tänään pistettiin neljää sorttia vuoribambua maahan. Ne näyttivät viihtyvän oikein hyvin istutuspaikassaan, Etelä-Pohjanmaan ProAgrian asiantuntija Jari Luokkakallio kertoo.

– Tässä hankkeessa ajatuksena on löytää vuoristossa viihtyvistä lajeista ne, jotka pärjäisivät myös Suomessa – ja maistuisivat mahdollisesti Ähtäriin tuleville jättiläispandoille.

Luonnossa pandat elävät vuoristoseuduilla ja syövät ravinnokseen yksinomaan bambua. Ähtärin Eläinpuisto on parhaillaan neuvottelemassa Kiinan kanssa kahden jättilaispandan sijoittamisesta Suomeen. Jos kaikki menee hyvin, pandat saapuvat Ähtäriin vuonna 2017.

Vuoribambut ovat bambulajeista parhaiten kylmää kestäviä. Luokkakallion mukaan jotkut lajit kestävät jopa 30 asteen pakkasia. Bambunviljelyn ongelmana onkin talven sijaan Suomen kuiva kevät.

– Vuoristossa on keväisin hyvin kosteaa, mutta Suomessa annetaan joka kevät maastopalovaroituksia. Tämä on haaste bambun pärjäämiselle.

Bambua kuitenkin viljellään jo harrastajien toimesta Suomessa Oulun korkeudella asti. Bambua pandalle -hankkeessa pyritään löytämään viljelijöitä, jotka alkaisivat kasvattamaan bambua pandan ravinnon lisäksi myös puutarhakasviksi ja teollisuuskäyttöön.

– Ihannetapauksessa meillä olisi pandojen saapuessa valmiina bambua tuottavia viljelijöitä.

Ähtärin Eläinpuistossa asustaa jo bambua syöviä pikkupandoja:

1:40

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.