Agenda 2000: Suomi saa rakennetukea

Suomi on yksi EU:n rakennetuen voittajista, mutta kuuluu maatalousuudistuksen häviäjien joukkoon. Tähän lopputulemaan tulivat useat suomalaiset tarkkailijat tänään Brysselissä, kun EU:n komissio julkaisi muutosesityksensä Agenda 2000-pakettiin.

Uudistetussa esityksessä Suomi ja Ruotsi saavat pitää pohjoiseen suunnatun hyvin harvaanasuttujen alueiden tukensa. Itse tukiohjelma, vanha ohjelma numero kuusi, katoaa, mutta komissio ehdottaa, että kyseiset alueet saisivat tulevaisuudessakin tukea ykkösohjelmasta. Siitä tuetaan EU:n köyhimpiä alueita.

EU:n alue- tai rakennetukea saavien suomalaisten määrä nousee uusien esitysten pohjalta noin 48 prosenttiin. Ehtona on, ettei taloudellinen kehitys ole liian hyvää, sillä se puolestaan asettaisi Itä-Suomen vaaraan pudota ykköstuen ulkopuolelle. Myös korkea työttömyys "hyödyttää" Suomea, koska kakkosohjelmatukea maksetaan niille alueille, jotka kärsivät teollisuuden rakennemuutoksesta ja sitä kautta korkeasta työttömyydestä.

Maidon takuuhinta laskee

Maatalouspuolella EU:n komissio ehdottaa, että maidon takuuhintaa laskettaisiin alkuperäisen 10 prosentin sijasta 15 prosenttia. Suomi kärsii hinnanlaskusta paljon, koska suomalainen maatalous on muita EU-maita riippuvaisempi maidontuotannosta. Hinnanlaskua korvataan nostamalla maitokiintiöitä keskimäärin kaksi prosenttia. Suomessa niitä nostetaan esityksen mukaan kaikista eniten eli 8,4 prosenttia, koska pohjoisilla ja vuoristoalueilla asuvia maanviljelijöitä hyvitetään muita enemmän.

Toinen tukimuoto sen sijaan ei auta suomalaisia viljelijöitä: komissio ehdottaa nimittäin, että säilömaissirehun tukea jatketaan. Tämä tukimuoto hyödyttää viljelijöitä mm. Ranskassa ja Saksassa, jotka vastaavat noin 40 prosentista unionin säilömaissirehutuotannosta.

Viljan hintaa halutaan laskea

Suomi ei saanut käytännön lupauksia viljanhinnan laskun aiheuttamista haitoista. Komissio ehdottaa, että viljan hintaa laskettaisiin 20 prosenttia. Tässä yhteydessä komissio viittaa kuitenkin Luxemburgin huippukokouksen päätelmiin, joissa todetaan, että maataloutta on harjoitettava koko EU:ssa myös alueilla, joilla on erityisongelmia. Suomalaisten komissiolähteiden mukaan komissio ymmärtää Suomen erityisongelmat mm. viljantuotannossa. Ongelmana on, että viljan muuttuvat kustannukset uhkaavat nousta markkinahintaa suuremmiksi. Tarkoitus on, että ongelmat ratkaistaisiin kahdenvälisin neuvotteluin Suomen ja komission kesken.

Tässä yhteydessä on tuotu esille erityinen viljan kuivaustuki suomalaisille viljelijöille. Tästä ei kuitenkaan ole mainintaa Agenda 2000:ssa.
-Keskusteluja on kuitenkin käyty pääministeri Paavo Lipposen ja komission puheenjohtajan Jacques Santerin välillä sekä maatalousministeri Kalevi Hemilän ja komissaari Franz Fischlerin välillä, kertoi komission lähde.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat