Mainos

Aftonbladet: Näin pakolaisia huijataan – työlupaa kaupataan jopa 22 000 eurolla

Aftonbladet on paljastanut, miten osa yrittäjistä huijaa maahanmuuttovirastoa Ruotsissa. Lehden selvityksen mukaan yrittäjät myyvät kalliita työlupia epätoivoisille pakolaisille, jotka haluavat Ruotsiin.

Euroopan maiden kiristettyä linjaansa turvapaikanhakijoiden suhteen on pakolaisten epätoivo syventynyt. Samalla osa ihmisistä on havainnut mahdollisuuden hyötyä tilanteesta rahallisesti.

Aftonbladet testasi erästä yrittäjää, joka tarjoaa olemattomia työpaikkoja pakolaisille, ja sai selville, miten maahanmuuttovirastoa huijataan.

Ensimmäisen kontaktin työlupaa kauppaavat ottavat Facebookissa: he laittavat työtarjouksen ryhmään, jossa on paljon pakolaisia.

Ilmoitukset vaikuttavat täysin normaaleilta, mutta ne eivät kuitenkaan ole sitä. Yrityksissä esimerkiksi kaikki maksetaan käteisellä, eikä kenenkään identiteetti ole selvillä. 

Yrittäjät ilmoittavat maahanmuuttovirastolle avoimista työpaikoistaan, jotta saisivat hankittua työluvan. Pakolaisille he taas ilmoittavat, että työlupa maksaa 100 000 - 200 000 kruunua eli noin 11 000 - 22 000 euroa. Aftonbladetin mukaan kyseisillä pimeillä markkinoilla pyöritellään rahaa miljoonien arvosta.

Ne, joilla on varaa, ostavat työluvan. Näin ollen he pääsevät Ruotsiin ja voivat hakea turvapaikkaa. Eli yrittäjät harjoittavat salakuljetusta työtarjouksien kautta.

Yleensä työluvan saaneet eivät päädy työpaikkaan, johon maahanmuuttovirasto on heille työluvan myöntänyt. Osa työluvan saaneista on taas päätynyt työskentelemään orjapalkalla korvatakseen saamansa työluvan ja sen hankkimisesta aiheutuneet kulut.

Viranomaisten vaikeaa puuttua

Lehden mukaan laittomien työmahdollisuuksien määrä noussut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2005 Ruotsissa myönnettiin 3000 työlupaa, kun taas viime vuonna niitä myönnettiin 13 000.

Määrän kasvaessa ovat viranomaiset yhä neuvottomampia, ja he voivat kontrolloida vain häviävän pientä osaa huijauksista. Toiminnan riskit yrittäjille ovat hyvin pienet.

Aftonbladetin huijauksessa nainen esitti syyrialaista, joka halusi työluvat perheelleen. Työpaikkoja tarjoava yrittäjä halusi 200 000 kruunua yhdestä työluvasta.

– Sinun täytyy maksaa 50 000 kruunua etukäteen. Jos tämä ei toimi, menetät etukäteen maksetut rahat, yrittäjä sanoi.

Yrittäjä kertoo tehtailleensa useita työlupia pakolaisille, joista juuri kukaan ei ole työskennellyt hänen yrityksessään päivääkään. Hän kertoo myös tekevänsä yhteistyötä kahden asianajajan kanssa, joille hän maksaa rahat pimeästi.

– Kaiken pitää olla käteistä. Ei pankkeja, yrittäjä kertoo.

Aftonbladetin toimittaja soitti kyseiselle yrittäjälle, ja kertoi heillä olevan nauhoitus, jossa tämä paljastaa tarjoavansa työpaikkoja pakolaisille ja kauppaavansa työlupia korkeaan hintaan. Yrittäjä kuitenkin kielsi kaiken.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.