Mainos

Afrikan lapsikuolleisuus ei vähene

Afrikan maat eivät ole onnistuneet vähentämään lapsikuolleisuutta YK:n toivomalla tavalla, paljastaa tuore tutkimus. Brittiläisessä Lancet-lehdessä perjantaina julkaistu tutkimus kertoo, että osissa Afrikkaa lapsikuolleisuus on jopa noussut vuosituhannen alusta.

Yksi YK:n vuosituhattavoitteista on vähentää alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuutta kolmanneksella vuosituhannen alusta vuoteen 2015 mennessä. Tutkimuksen mukaan niistä 68 maasta, joissa lapsikuolleisuus on korkeinta, vain vajaa neljännes on edistynyt tavoitteessa.

Tilanne on synkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, missä lapsikuolleisuutta ei ole onnistuttu vähentämään. Osassa maista, kuten Keniassa ja Etelä-Afrikassa, kuolleisuus on jopa noussut viime vuosina.

Ravitsemus tärkeässä asemassa

Vuosittain maailmassa kuolee yhä yli 10 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta.

- Kansallinen ja kansainvälinen kiinnostus äitien, vastasyntyneiden ja lasten terveyteen on edelleen silmiinpistävän riittämätöntä, sanoi Lancetin päätoimittaja Richard Horton.

- Lapset ja äidit kuolevat, koska ne joilla on keinot estää se, eivät tee mitään.

Harvinainen afrikkalainen menestystarina löytyy Tansaniasta, jossa lapsikuolleisuus on laskenut neljänneksellä viimeisen viiden vuoden aikana. Tutkijat pitävät rohkaisevana, että köyhyydestä, voimavarojen niukkuudesta ja hi-viruksen laajasta levinneisyydestä huolimatta maa on pystynyt vähentämään lasten kuolemia.

Lapsikuolleisuuden torjunnassa ravitsemus on tärkeässä roolissa. Noin 20 prosenttia äitien kuolemista ja 35 prosenttia alle viisivuotiaiden lasten kuolemista johtuu aliravitsemuksesta, tutkijat korostavat.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.