Mainos

Afganistanissa järjestetään vaalien toinen kierros

Afganistanin istuva presidentti Hamid Karzai on taipunut presidentinvaalien toiseen kierrokseen. Viranomaisten mukaan presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 7. marraskuuta. Aiemmin Karzai on vastustanut ajatusta uudesta vaalikierroksesta. Hän voitti alkujaan vaalien ensimmäisen kierroksen, mutta mittavan vaalivilppiepäilyn vuoksi yli miljoona ääntä mitätöitiin.

Karzai sanoo, että marraskuussa järjestettävä toinen kierros on perustuslaillisesti pätevä ja askel kohti demokratiaa Afganistanissa.

- Uskomme, että tämä IEC:n (Independent Election Comittee) päätös on legitiimi ja perustuslain mukainen, ja se vahvistaa matkaamme kohti demokratiaa, hän sanoi afganistanilaisen televisiokanavan suorassa lähetyksessä.

IEC on Afganistanin hallituksen asettama vaalikomissio. Komission mukaan kumpikaan ehdokkaista ei saanut ensimmäisellä kierroksellä yli 50 prosenttia annetuista äänistä, vaan Karzain äänisaalis oli 49,67 prosenttia.

Toisella kierroksella ovat vastakkain Karzai ja Afganistanin entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah.

YK:n pääsihteeri: Valtava haaste

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon toivottaa Afganistanin vaalien toisen kierroksen tervetulleeksi, mutta muistuttaa samalla, että niiden järjestäminen on "valtava haaste".

- Ihailen presidentti Karzaita hänen osoittamastaan johtajuudesta ja siitä, että hän on sitoutunut täydellä teholla Afganistanin demokratiaprosessiin.

YK:n päämajasta New Yorkista lausuntonsa antanut Ban korosti, että maailmanjärjestö tekee kaikkensa, jotta vaalien toisesta kierroksesta tulisi uskottava ja läpinäkyvä.

- Ymmärrän, että toisen kierroksen järjestäminen on valtava haaste. Me yritämme varmistaa, että afgaanit voivat ilmaista tahtonsa vapaasti ja ilman pelkoa, Ban lausui.

YK:n pääsihteeri myönsi, että Afganistanin presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella tapahtui laajamittainen vaalivilppi. Hän kuitenkin kielsi väitteen, jonka mukaan YK olisi yrittänyt vähätellä vaalivilpin laajuutta.

Äänestäjiä vaikea saada liikkeelle

Paikan päällä Afganistanissa olevan MTV:n uutisten ulkomaantoimittaja Rita Strömmerin mukaan ihmisten äänestysinnokkuus saattaa jäädä toisella kierroksella vaisuksi.

- Ihmiset täällä ovat sitä mieltä, että he jo ensimmäisellä kierroksella riskeerasivat henkensä mennessään vaaliuurnille. He eivät siis varmasti ole valmiita lähtemään toiseen yritykseen.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.