Afganistanissa epäillään kehitysyhteistyövarojen väärinkäyttöä – myös Suomi tukenut hanketta

Afganistanin jälleenrakennusrahastosta rahoitetussa opetussektorin hankkeessa epäillään kehitysyhteistyövarojen väärinkäyttöä, kertoo ulkoministeriö.

Usean avunantajan tukeman hankkeen rahallinen arvo on 418 miljoonaa dollaria vuosina 2008–2017. Myös Suomi on tukenut hanketta vuosina 2014–2017 noin 2,5 miljoonalla eurolla vuosittain.

Epäilty väärinkäyttö tuli esille Maailmanpankin toteuttamassa tarkastuksessa. Alustavien tulosten mukaan vuosina 2008–2017 toteutetussa hankkeessa on havaittu puutteellista dokumentointia ja hankinnoissa epäselvyyksiä.

Afganistanin viranomaisia on pyydetty täydentämään dokumentointia.

Suomen tukea ei ole kuitenkaan ohjautunut hankintoihin.

– Hankintoihin liittyvien epäselvyyksien osalta tapauksen tutkinta on ohjattu Maailmanpankin riippumattomalle korruption vastaiselle toimistolle, ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Mikäli tutkimuksissa vahvistuu, että varoja on käytetty väärin, on Maailmanpankin vakiomenettelyn mukaista aloittaa varojen takaisinperintä.

EQUIP II -koulutushankkeen päätavoitteena oli lisätä etenkin tyttöjen tasapuolista pääsyä korkealaatuiseen peruskoulutukseen. Hankkeen toteuttamisjakson aikana tyttöjen rekisteröityminen peruskoulutukseen kasvoi 1,9 miljoonasta 3,4 miljoonaan ja poikien 2,1 miljoonasta 5,5 miljoonaan, ministeriö kertoo. Lisäksi rakennettiin yli 8  000 uutta luokkahuonetta. 

Juttua täydennetty kello 19.02.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja