Afganistanin veteraani Hannun vakavasti sairas tytär sai apua aseveljiltä – "Kivi vierähti sydämeltäni"

Afganistanissa kahden vuoden ajan palvellut Hannu Karjalahti on väsynyt, mutta helpottunut. Hänen tyttärensä Sophia sairastaa harvinaista sairautta, ja isä on saanut taistella korvauksista vakuutusyhtiön kanssa.

Vakuutusyhtiö kieltäytyi mutkien jälkeen maksamasta hoitoja, mutta tällöin isä sai apua toiselta taholta; järjestöltä, joka auttaa ulkomailla palvelleita ruotsalaissotilaita.

– Tämä tuntuu nyt uskomattomalta, viimeinen suuri kivi on pudonnut sydämeltäni, Karjalahti kertoo Aftonbladetille.

Tytöllä myös epilepsia

Karjalahti, 38, palveli Afganistanissa vuosina 2010 ja 2011. Palveluksensa jälkeen hän muutti Ruotsista Saksaan ja meni kihloihin. Hänen vanhempansa ovat suomalaisia, ja hänellä itsellään on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus. 

– Olin samalla leirialueella suomalaisten sotilaiden kanssa, ja me muun muassa saunoimme siellä yhdessä. Toimin heille tulkkina muutaman kerran, Karjalahti kertaa Afganistanin-kokemuksiaan MTV Uutisille. 

Tytär Sophia syntyi vuonna 2013. Jo kuuden viikon ikäisenä tytöltä leikattiin hyvälaatuinen lipooma, rasvakasvain. Tällöin vanhemmat päättivät hankkia tytölle sairausvakuutuksen.

Rasvakasvain ei kuitenkaan ollut tytön ainoa ongelma, vaan hänellä diagnosoitiin myös epilepsia ja harvinainen geneettinen sairaus, Proteus-oireyhtymä.

Yhdysvaltalainen sirkusnäyttelijä Joseph Merrick, eli Elefanttimies, oli tunnetuin Proteus-syndrooman kantaja.

Nyt vakuutusyhtiö ei kuitenkaan enää maksa tytön sairaalakuluja, sillä Aftonbladetin mukaan se epäilee, että perhe tiesi tytön epilepsiasta ennen vakuutuksen hankkimista.

– Aluksi vakuutuksen kanssa ei ollut mitään ongelmia, mutta kun alkoi tulla isompia ongelmia, tuli sieltä stoppi korvauksille. Se oli shokki, Karjalahti sanoo.

"Olin valmistautunut henkilökohtaiseen konkurssiin"

Tilanne oli niin hankala, että Karjalahti kääntyi veteraanijärjestö Rapid Reactionin (VRR) puoleen. Järjestö auttaa taloudellista tukea tarvitsevia ruotsalaisia sotilaita, jotka ovat palanneet ulkomaankomennukselta. Järjestön kautta sotilaita auttavat sekä siviilihenkilöt että armeijan henkilökunta.

Järjestön kautta on tullut nyt jo 350 000 kruunua (yli 36 000 euroa), ja sillä saadaan katettua Sophian sairaalalaskut.

– Aivan uskomatonta, olin valmistautunut jo henkilökohtaiseen konkurssiin, isä sanoo.

Sophia on isänsä sanojen mukaan iloinen ja sitkeä tyttö, jolla on pilkettä silmäkulmassa. Tyttö rakastaa tanssimista ja leikkimistä veljensä ja perheen bulldogin kanssa.

– Sophia voi nyt hyvin, ja otamme päivän kerrallaan, Karjalahti kertoo MTV Uutisille. 

Tytön kehitys on myös mennyt parempaan suuntaan uuden leikkauksen jälkeen; hän oppii uusia sanoja ja puhuu enemmän kuin ennen. 

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti

Juttua päivitetty 1.8. klo 22:18: Lisätty Karjalahden MTV Uutisille antamat kommentit sekä kuvat. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja