Mainos

Adoptioasiantuntijat: Rikosepäily vaikuttaa adoptioprosessiin

Kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) ja hänen vaimonsa Satu Taiveahon adoptiohankkeen kohtalo on herättänyt yleistä keskustelua adoptioista.

Kaikkonen kertoi perjantai-iltana MTV3:n Korkojen kera -ohjelmassa perheen adoptioprosessin kariutuneen hänen rikossyytteensä takia. Kaikkosta syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä. Syyte liittyy Nuorisosäätiö-tapaukseen.

Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmän johtava sosiaalityöntekijä ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia.

Yleisellä tasolla rikosepäily vaikuttaa kuitenkin aina adoptioprosessiin, adoptiotyöryhmän johtava sosiaalityöntekijä Aulikki Haimi-Kaikkonen sanoo.

– Rikosepäily toki vaikuttaa. Pitää arvioida perheen tilanne ja se, miten epäily rikoksesta vaikuttaa esimerkiksi perheen voimavaroihin ja millaisen stressin se aiheuttaa, Haimi-Kaikkonen sanoo.

Käytännössä rikosepäily on Haimi-Kaikkosen mukaan siis vähintäänkin adoptiota hidastava tekijä.

– Jos epäily tulee tietoon, pitää varmastikin pyytää sosiaalityöntekijän selvitystä. Olisi myös vaikea kuvitella, että lapsi sijoitettaisiin tilanteeseen ennen päätöstä tuomiosta.

"Katsomme asiaa lapsen edun näkökulmasta"

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas sanoi lauantain Helsingin Sanomissa, että viranomaiset ovat tehneet Kaikkosen ja Taiveahon adoptioasiassa virheen. Kankaan mukaan laki ei edellytä, että adoptio-oikeutta hakeva ei saisi olla rikoksesta epäiltynä.

Aulikki Haimi-Kaikkosen mukaan Kangas katsoo asiaa eri näkökulmasta kuin adoptiotyöryhmä.

– Me katsomme asiaa lapsen edun näkökulmasta, Haimi-Kaikkonen sanoo.

Haimi-Kaikkonen korostaa, että adoptiossa on aina kyse lapsen näkökulmasta. Hänen mukaansa rikostuomio kariuttaa adoptioprosessiin rikosepäilyä suuremmalla todennäköisyydellä.

– Aika tiukkoja varmaankin olemme, mutta toki on merkitystä, millainen tuomio on kyseessä. Kohdemaalle tuomio voi kuitenkin olla täydellinen este, tulee se mistä tahansa, Haimi-Kaikkonen huomauttaa.

Myös Pelastakaa Lapset -järjestöstä vahvistetaan rikosepäilyn hidastavan adoptioprosessia.

- Jos on jokin epäily, asia täytyy tutkia ja pohtia, millainen vaikutus sillä on adoptiovanhemmuuteen, sanoo Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö Kaisa Tervonen-Arnkil.

Kansainvälisen adoptiopalvelun antajia Suomessa ovat Pelastakaa lapset, Helsingin kaupungin sosiaalivirasto sekä Interpedia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.