Adoptio voi kariutua mihin tahansa suureen elämänmuutokseen

Adoptio on vuosia vievä ja vaativa prosessi. Adoptiohanke voi kariutua monessa mutkassa.

– Aika yleinen syy on raskauden alkaminen. On monia muitakin syitä kuin rikosasiat, esimerkiksi avioero tai vakava sairastuminen, luettelee Helsingin kaupungin adoptiotyöryhmän johtava sosiaalityöntekijä Aulikki Haimi-Kaikkonen.

- Mikä tahansa suuri elämänmuutos voi vaikuttaa. Ne arvioidaan aina tapauskohtaisesti, sanoo puolestaan Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö Kaisa Tervonen-Arnkil.

Adoptioprosessin keskeytymiset nousivat otsikoihin viime viikon lopulla, kun kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi MTV3:n Korkojen kera -ohjelmassa hänen ja Satu Taiveahon adoptiohankkeen kaatuneen Kaikkosen rikossyytteen takia.

Myös kohdemaat asettavat kriteereitä

Kuka tahansa ei voi adoptoida. Adoptoijan täytyy olla vähintään 25-vuotias. Adoptoida voivat joko avioparit tai yksinäiset henkilöt.

Adoptioneuvonnassa arvioidaan hakijoiden edellytyksiä adoptiovanhemmuuteen. Kansainvälisissä adoptiossa pitää lisäksi täyttää kohdemaan kriteerit, jotka vaihtelevat.

– Jotkut kohdemaat ovat hyvin tarkkoja esimerkiksi hakijoiden terveydentilan suhteen. Lähtökohta kuitenkin on, että tilanteen pitää olla tasapainoinen ja että lapsen olisi hyvä tulla perheeseen. Lasten taustalla on usein monenlaisia ongelmia ja he voivat olla erityistarpeisia, Pelastakaa Lasten Tervonen-Arnkil sanoo.

Kaiken kaikkiaan hakijoilta vaaditaan paljon kärsivällisyyttä ja asioiden prosessointia, muotoilee puolestaan Helsingin kaupungin Haimi-Kaikkonen.

– Kyllä se vaativa prosessi on. Kansainvälisessä adoptiossa menee kaikkineen yleensä kolmesta vuodesta eteenpäin, hän kertoo.

Hakijoita riittää

Monet kuitenkin toivovat adoptiolasta, ja hakijoita tarkastellaan kriittisesti.

– Lapselle etsitään aina parhaat mahdolliset vanhemmat. Kyse on siitä, mitä lapsi tarvitsee, Tervonen-Arnkil tiivistää.

Heinäkuussa tulee voimaan uusi adoptiolaki, joka tuo useita muutoksia adoptioihin. Eräs olennainen muutos on, että yli 50-vuotiaat eivät jatkossa voi lähteä hakuprosessiin lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat