Mainos

ADHD-potilaat alttiimpia liikenneonnettomuuksille – lääkkeet vähentävät riskiä

Tutkimuksista tiedetään, että ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevat joutuvat liikenneonnettomuuksiin tavallista todennäköisemmin. Tuo riski kuitenkin pienenee selvästi, jos potilas saa ADHD:n hoidossa käytettäviä psykostimulanttilääkkeitä.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa psykostimulanttilääkitysten ja liikenneonnettomuuksien yhteyttä selvitettiin yli 2,3 miljoonan yhdysvaltalaispotilaan rekisteritietojen avulla. Potilaat olivat keskimäärin 32-vuotiaita, ja heistä 84 prosenttia sai ainakin yhden lääkereseptin kymmenvuotisen seurannan aikana.

Tulosten perusteella potilaat joutuivat auto-onnettomuuksiin todennäköisemmin kuin samanikäiset terveet. Riski oli kuitenkin selvästi pienempi jaksoina, jolloin potilas oli lääkityksellä. Lääkkeettömiin jaksoihin verrattuna auto-onnettomuusriski oli noin 40 prosenttia pienempi lääkityksen aikana. Tämä havaittiin sekä miehillä että naisilla iästä riippumatta.

Jos havainnot pitävät paikkansa ja lääkkeiden ja liikenneonnettomuuksien välinen yhteys osoittautuu kausaaliseksi, psykostimulanttilääkitykset voisivat estää noin viidenneksen ADHD-potilaiden liikenneonnettomuuksista, tutkijat arvioivat.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin kahdella–kolmella aikuisella sadasta. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.