ABS-jarrut parantavat myös sähköpyöräilyn turvallisuutta – Crescentin uutuusfillarin hintalappu saa haikailemaan surullisenkuuluisan hankintatuen perään

Autoilija vs. pyöräilijä - kuka väistää ja ketä? 1:22
Autoilijoiden ja pyöräilijöiden välit kiristyvät keväisin. Muistatko, miten väistämissäännöt menevät?

Sähköpyörä on Suomessa vielä verrattaen harvinainen näky, vaikka niiden myynti onkin kasvussa. Sähköpyörille suunniteltiin pari vuotta sitten 400 euron hankintatukea, mutta aikeet kuopattiin niiden kohtaaman vastustuksen vuoksi. Ruotsissa sähköfillarit käyvät kaupaksi erinomaisesti.

Vaikka Suomessa myydäänkin yhä enemmän sähköpyöriä, on markkinoilla vielä reippaasti kasvuvaraa. Ylen tietojen mukaan Suomessa myytiin vuonna 2018 vain 9 300 sähköpyörää ja vaikka se olikin yli kaksi kertaa niin paljon kuin edellisenä vuonna, ostivat ruotsalaiset samana vuonna yli 100 000 sähköpyörää.

Polkupyöriä maahantuovan Cycleurope Finland Oy:n toimitusjohtaja Jari Elamo kertoo, että sähköpyöräilyn viehätys perustuu moneen tekijään.

– Pyörillä voi liikkua vaivattomasti jopa kymmenien kilometrien työmatkoja tai tehdä arkiliikkumisesta vaivatonta matkasta ja olosuhteista riippumatta. Kehittyneen akku- ja järjestelmäteknologian myötä sähköpyörän käyttö on helppoa ja vaivatonta, Elamo kertoo.

ABS-jarrut parantavat myös sähköpyöräilyn turvallisuutta

Yli puolet kaikista sähköpyöriin liittyvistä onnettomuuksista tapahtuu jarrutuksen yhteydessä. Sähköpyörä on tavanomaista polkupyörää painavampi, mistä johtuen pyöräilijä on alttiimpi menettämään tasapainonsa jarruttaessaan voimakkaasti.

Ruotsalaisvalmistaja Crescent lanseerasi perjantaina GoExpo-messuilla Helsingissä sähköpyörän, joka on varustettu lukkiutumattomilla ABS-jarruilla.

Alun perin autoihin kehitetty, mutta sittemmin myös moottoripyörissä tutuksi tullut teknologia parantaa myös sähköpyörissä pidon ja sitä myöten pyöräilijän tasapainon säilymistä kovan jarrutuksen aikana.

– Järjestelmä tunnistaa sähköpyörän kulkeman alustan, pyörän nopeuden sekä jarrutuksen voimakkuuden. ABS-jarru auttaa pysähtymään kontrolloidusti, rajustikin jarrutettaessa, kaikilla alustoilla, Elamo vakuuttaa.

Ellie-kaupunkipyörässä on integroitujen ABS-jarrujen lisäksi myös muita älykkäitä ominaisuuksia. Pyörä on yhteydessä mobiilisovellukseen, jonka kautta on mahdollista tarkkailla esimerkiksi akun varausta, huoltotarvetta sekä ajettuja reittejä. Sovellus mahdollistaa myös automaattisen hätäviestin lähettämisen ennalta määriteltyyn numeroon onnettomuuden sattuessa.

ABS-jarrulla varustetun mallin suositushinta on 3 249 euroa.

Sähköpyöriin tarkoitettuja ABS-jarruja on aiemmin esitellyt muun muassa Bosch, joka on tehnyt yhteistyötä kaksipyöräisten jarruteknologiaan erikoistuneen Maguran kanssa.

Hankintatuki pantiin jäihin

Suomessa suunniteltiin pari vuotta sitten hankintatukea sähköpyörän ostamiseen. Tuki olisi ollut suuruudeltaan 400 euroa ja sillä olisi pyritty houkuttelemaan ihmisiä päästöttömän työmatkaliikenteen pariin. Tuolloin liikenneministerinä toimineen Anne Bernerin (kesk.) tekemästä aloitteesta ei kuitenkaan koskaan tullut todellisuutta.

Ruotsissa tuki on on kuitenkin ollut käytössä ja sitä on saanut kalleimpiin pyöriin jopa 10 000 kruunua eli noin tuhat euroa.

Lähteet: Cycleurope, Yle, Dagens Nyheter

Lue myös:

    Uusimmat