Abloy kodeille kiristysyrityksestä: Älkää olko huolissanne – "paskamyrskystä" puhuneet veljekset vaativat miljoonia, tai lukot aukeavat

Rikostoimittajat: Abloyn kiristystapaus, syytetyn naamioituminen oikeudenkäynnissä 10:17
Rikostoimittajat: Abloyn kiristystapaus.

Avainjätti Abloyn mukaan siihen kohdistunut kiristysyritys ei kohdistunut kuluttajatuotteisiin. Törkeän kiristyksen yrityksestä syytettyjen veljesten havaitsemat turvallisuuspuutteet koskivat ammattimaisten loppukäyttäjien käyttämää lukitusratkaisua.

MTV Uutiset kertoi eilen, että kolme lukitusalalla työskennellyttä veljestä vaati Abloylta 37 miljoonaa euroa vastineeksi siitä, etteivät he paljasta Abloyn lukkojen turvallisuuspuutteita ja keinoa avata lukot ilman avainta.

Uutisen julkaisun jälkeen Abloy otti yhteyttä kertoen, ettei kiristysyritys koske kuluttajatuotteita eli tavallisten ihmisten ovissa käytettyjä lukkoja.

– Haluaisin vielä tähdentää, että kiristysyritys ei koske kuluttajatuotteita, vaan ammattimaisten loppukäyttäjien käyttämää lukitusratkaisua. Tämä tarkoittaa, että heillä on tyypillisesti käytössään oma turvallisuusyksikkö ja kohteissa on useita turvatasoja, Abloy Oy:n viestinnän ja HR:n johtaja Petri Lempiäinen kirjoitti sähköpostitse.

Abloyn mukaan sen lukitusratkaisut ovat turvallisia.

– Sisäisten ja ulkoisten asiantuntija-arvioiden mukaan kyseiset lukitusratkaisut ovat turvallisia ja niiden käyttöä on voitu jatkaa normaalisti. 

Videoita salattu

Syyttäjä ja Abloy vaativat, että oikeus määrää salaiseksi oikeudenkäynnin, jossa syyttäjä vaatii parhaillaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa vankeusrangaistusta veljeskolmikolle. Oikeudenkäynti alkoi eilen ja jatkuu vielä tänään.

MTV:n tietojen mukaan oikeus määräsi oikeudenkäynnin julkiseksi, koska ei pitänyt jonkin turvallisuuspuutteen osoittamista jossakin tuotteessa riittävänä perusteena salaamiselle. Oikeudessa kirjallisena todisteena esitetyt videot oikeus salasi.

MTV:n tietojen mukaan kyseisillä videoilla veljekset osoittavat miten Abloyn lukot voi manipuloida auki.

MTV Uutiset pyysi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudelta syytettyjen ja Abloyn kirjallisia vastauksia.

– Tilauksenne on otettu vastaan vastauksien osalta. Käräjäoikeus on antanut asiassa julkisuusratkaisun. Kirjallisia vastauksia ei voida antaa ennen kuin ne on sensuroitu, oikeudesta vastattiin pyyntöön.

Abloyn mukaan sen lukot ovat turvallisia

Veljesten kiristysyritys kohdistui Abloyn tiettyihin lukkoihin, joita on käytetty "useissa" kohteissa maailmanlaajuisesti. Tähän mennessä julkiseksi tulleista asiakirjoista ei selviä, mitä lukkomalleja turvallisuuspuutteet koskevat ja miten suuri määrä kyseisiä lukkoja on käytössä eri puolilla maailmaa.

Haastehakemuksen perusteella lukkoja käytetään kuitenkin myös kriittisen infrastruktuurin kohteissa.

MTV Uutiset kysyi Abloylta muiden muassa, miten laajasti kyseistä lukitusratkaisua käytetään, minkälaisissa ja minkä tahojen kohteissa. Lisäksi MTV kysyi, onko Abloy korjannut veljesten havaitsemat turvallisuuspuutteet lukoissaan.

Abloy vastasi lyhyesti vedoten keskeneräiseen oikeudenkäyntiin.

– Oikeudenkäynti on tänään vielä käynnissä, eikä tuomari ole vielä tehnyt päätöstä salassapidosta. Oikeusprosessin ollessa kesken annamme viranomaisille työrauhan. Palaan kysymyksiisi istuntojen päätyttyä, Lempiäinen vastasi sähköpostitse.

Lempiäisen mukaan Abloyn tuotteet ovat turvallisia, eikä kiristysyritys vaikuta yrityksen tuotteisiin millään tavalla.

– Osana tuotekehitystämme arvioimme ja kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, näin parantaen niiden turvallisuutta ja ominaisuuksia.

Kaikilla veljeksillä lukitusalan taustaa

Syyttäjän mukaan 50-vuotias suomalaismies keksi teknisen keinon avata tiettyjä Abloyn Suomessa ja Saksassa valmistamia lukkoja ilman avainta ja murtojälkiä. Tämän jälkeen miehen 45- ja 41-vuotiaat veljet tarjosivat avainjätille vanhimman veljen keksintöä ja tietoa havaituista turvallisuuspuutteista 37 miljoonan euron hintaan.

Veljekset kutsuivat salanimellä ja suojatuilla yhteyksillä käytyä viestittelyä Abloyn ja sen tytäryhtiöiden kanssa "neuvotteluiksi". Kun "neuvottelut" eivät edistyneet parin kuukauden aikana veljesten toivomaan suuntaan, heidän viestiensä sävy koveni.

Veljekset latasivat lukkojen manipulointivideoita Youtubeen yksityisesti ja lähettivät yrityksille katselulinkit. Samalla he uhkasivat julkaista videot kaiken kansan katseltaviksi, jos yritykset eivät suostu maksamaan heidän vaatimaansa palkkiota. Näin väittää syyttäjä.

Veljesten viesteissä uhkailtiin seurauksilla ja mainehaitalla. Lisäksi veljekset puhuivat keskinäisissä viesteissään "paskamyrskystä" ja "paskan lentämisestä tuulettimeen".

Abloy ei maksanut rahaa vaan teki asiasta tutkintapyynnön keskusrikospoliisille. 

Veljekset kiistävät syytteen, heidän mukaansa kyse oli vain neuvotteluista. Veljesten mukaan palkkiopyyntö ei ollut yhteydessä siihen, että he kertoivat julkaisevansa videot.

– He halusivat vain tuoda turvallisuushaitan julkiseen tietoisuuteen, sanoo yhden veljeksen asianajaja Kari Eriksson MTV:lle.

Kaikilla kolmella veljeksellä on aiempaa työhistoriaa lukitusratkaisuja valmistavassa iLOQ:ssa, joka on Abloyn kilpailijayritys. Lisäksi nuorin ja aktiivisimmin viestien lähettämiseen osallistunut mies on työskennellyt poliisina muiden muassa Tampereella, Turussa, Oulussa ja keskusrikospoliisissa.

Juttua täydennetty kello 16.26 Erikssonin kommenteilla ja MTV:n hankkimilla uusilla tiedoilla. Otsikkoon täsmennetty tietoa "paskamyrskystä".

Lue myös:

    Uusimmat